Motorul de cautare a trecut prin mai multe “operatii estetice” din 1998 si pana acum. In timp ce pagina principala s-a simplificat din ce in ce mai mult, compania care a pornit dintr-un garaj a devenit un adevarat gigant al internetului.

Co-fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin s-au intalnit din intamplare, in 1995. Page dorea sa se transfere la universitatea Stanford, iar Brin a primit sarcina de a-i prezenta campusul. Doi ani mai tarziu, domeniul Google.com era inregistrat. Numele Google vine de la “googol” (googolplex), termenul matematic care desemneaza cifra 1, urmata de o suta de zerouri. Valoarea acestuia e atat de mare incat depaseste  numarul particulelor din Univers.

1997 – Apare prima varianta a paginii principale Google

1998 – Google era in continuare in stadiul beta. In acel an, co-fondatorul Sun, Andy Bechtolsheim, a scris un cec de 100.000 de dolari companiei Google Inc. Aceasta inca nu fusese inregistrata oficial. Tot atunci, Page si Brin au amenajat primul birou in faimosul garaj din Silicon Valley.

1999 – Google pleaca din garajul lui Susan Wojcicki. Apare Yoshka, primul caine al companiei. In iunie, Google aduna finantare in valoare de 25 de milioane de dolari.

2000 – Prima pacaleala de 1 aprilie, marca Google. MentalPlex putea citi gandurile, in timp ce vizualizai rezultatele cautarii. Apare si prima serie de doodle-uri. Motorul de cautare e disponibil pentru prima data si in alte 10 limbi. Se lanseaza Google Toolbar.

2001 Eric Schmidt e numit presedintele consiliului de administratie, ulterior va deveni CEO-ul Google. Se lanseaza Google Images, cautarea dupa imagine. La Tokyo,  deschide primul birou Google din afara SUA. Se lanseaza primul Google Zeitgeist, lista anuala a celor mai populare cautari. “Nostradamus” e termenul care are cea mai mare crestere in cautari. “Pokemon” are cel mai mare declin.

2002 – Se lanseaza Google Search Appliance, primul produs fizic destinat companiilor. In aprilie, Google face public primul set de API-uri, apoi lanseaza Google Labs, Google News si Froogle (devenit Google Shopping in 2012)

2003 – Google cumpara Pyra Labs, creatorii platformei Blogger. In martie anunta AdSense. O luna mai tarziu, incepe programulde burse Google Grants. Sfarsitul anului vine cu prezentarea serviciului Print, actualmente Google Books.

2004 – Angajatii se muta intr-un nou sediu, in Mountain View. Gmail apare chiar de 1 aprilie. In luna iulie, Page si Brin cumpara Picasa. Spre sfarsitul anului, domeniul google.org primeste unda verde

2005 – Apare Google Maps, iar apoi serviciul Gogle Earth. In aprilie, primul video e urcat pe Youtube (platforma inca nu e cumparata de gigantul din online). Google Talk si Analytics se lanseaza in august, respectiv noiembrie.

2006 – Primavara vine cu serviciile Finance, Calendar, Translate si Trends. In luna iunie e anuntat serviciul Google Checkout. Sfarsitul anului vine cu anuntul achizitiei Youtube.

2007 – Google urca pe primul loc in topul Fortune al celor mai bune companii pentru care sa lucrezi. Doodle-ul de Valentine’s Day naste un intreg scandal.  Maps e imbogatita cu primele informatii din trafic si, ulterior, cu serviciul Street View. Tot in luna mai prinde viata proiectul Safe Browsing, de care astazi beneficiaza peste un miliard de utilizatori. In noiembrie, Google anunta lansarea sistemului de operare Android.

2008 – Se organizeaza primul Google I/O, evenimentul dedicat developer-ilor. Street View acopera intreaga ruta a Turului Frantei. Chrome devine disponibil in septembrie.

2009 – Primul tweet oficial Google e scris in sistemul binar. Martie vine cu lansarile Google Voice si Ventures. Sistemul de operare Chrome OS e anuntat in iulie. Octombrie aduce serviciul Maps Navigation. Chrome primeste in decembrie versiunile pentru Mac si Linux, precum si celebrele extensii.

2010 – Se vinde primul Nexus One. In ianuarie, compania ofera serviciul Person Finder, pentru a ajuta la gasirea victimelor cutremurului din Haiti. Google TV se lanseaza in luna mai. Toamna aduce serviciul Instant, precum si Street View la nivel global.

2011 – Apare butonul “+1”. Reteaua sociala Google Plus se lanseaza cateva luni mai tarziu. Larry Page redevine CEO-ul companiei, iar Eric Schmidt presedinte executiv. Sunt anuntate laptopurile Chromebook, care vor fi puse in vanzare un an mai tarziu. Gmail, Calendar si Docs primesc acces offline pentru cei ce folosesc Chrome. In octombrie apare Android 4.0, supranumit “Ice Cream Sandwich”. Aplicatiile din Android Market depasesc 10 miliarde de download-uri.

2012 – Google se alatura protestelor impotriva legilor de cenzura a internetului, SOPA SI PIPA. Chrome devine disponivil si pe Android, iar Market se va numi Google Play. In aprilie e dezvaluit proiectul Google Glass. Tot atunci se lanseaza si Drive, serviciul de stocare in cloud. Doua luni mai tarziu, e anuntata tableta Nexus 7, alaturi de Android 4.1 Jelly Bean. Google Now devine disponibil pentru majoritatea posesorilor de Android. Compania publica primele imagini din interiorul data-centerelor sale. Gangnam Style devine primul si singurul clip de pe Youtube care atinge un miliard de vizualizari.

2013 – Compania incepe anul cu o investitie de 200 de milioane de dolari intr-o ferma de eoliene, in Texas. In februarie se lanseaza Chromebook Pixel. Luna mai vine cu primele imagini ale Pamantului vazut din spatiu, disponibile in Google Earth. Proiectul Loon e anuntat in iunie. In acceasi luna, corporatia cumpara startup-ul Waze. In septembrie, Android depaseste un miliard de activari.

 

Share articol: