În Sahara diferențele de temperatură între zi și noapte pot fi chiar și de 42 de grade Celsius. 

În timpul unei zile în care temperatura constantă este de 38 de grade Celsius, se poate întâmpla ca noaptea aceasta să ajungă și la –4 grade Celsius, arată NASA. De ce avem de a face cu o diferență atât de mare?

Motivul pentru care zonele aride, precum cele deșertice, sunt atât de fierbinți și, apoi, atât de reci este dat de combinația a doi factori cheie: nisipul și umiditatea. Astfel, solul nisipos nu reține la fel de bine căldura, aceasta fiind eliberată în aer, la un moment dat. Noaptea, în lipsa luminii care să încălzească nisipul continuu, acesta devine și mai rece, iar asta se întâmplă și din cauza aerului foarte uscat. Umiditatea din aer este, practic, zero – iar spre deosebire de nisip, apa chiar are capacitatea să stocheze căldură.

Vaporii de apă din aer țin căldura aproape de sol, ca o pătură invizibilă și nu o lasă să se disipeze în atmosferă. Aerul foarte umed necesită și multă energie pentru a fi încălzit, iar asta înseamnă că are nevoie de mai mult timp pentru ca împrejurimile să se răcească. Astfel, lipsa umidității în deșert are un dublu efect: permite atât încălzirea rapidă a nisipului, cât și răcirea lui accentuată.

În ciuda acestor diferențe mari, animalele s-au adaptat bine la schimbările extreme de temperatură. Reptilele, de exemplu, grupul de animale cel mai prezent în deșert, au sângele rece, iar asta înseamnă că nu au nevoie să consume căldură pentru a-și menține o temperatură corporală constantă. Astfel, pot utiliza energia în alt mod, precum în procesul de vânătoare.

Totuși, mamifere precum cămilele sunt prea mari pentru a se ascunde de soare și nu își pot permite să lase temeratura corpului să scadă. Astfel, ele supraviețuiesc prin menținerea unei temperaturi constante, atât în condiții aride, cât și la temperaturi foarte joase – datorită grăsimii acumulate pe corp, a blănii groase.

Plantele, pe de altă parte, sunt mult mai vulnerabile la temperaturi extreme, așa că ele cresc doar în zonele în care acestea nu scad sub pragul înghețului pentru mai mult de două ore pe noapte. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: