Kim Dotcom a primit decizia pe care incerca de 4 ani sa o evite.

Un judecator din Noua Zeelanda a decis miercuri ca fondatorul platformei de descarcare de pe internet Megaupload, Kim Dotcom, poate fi extradat in Statele Unite, care il acuza de frauda, spalare de bani si inselatorie pentru ca a fost arhitectul pirateriei on-line.

Dupa un proces care a durat noua saptamani, judecatorul Nevin Dawson a apreciat ca exista dovezi "coplesitoare" contra lui Kim Dotcom, care de patru ani incearca sa evite trimiterea in Statele Unite.

La sosirea in fata unui tribunal din Auckland pentru a asculta decizia, acest german in varsta de 41 de ani, pe numele sau real Kim Schmitz, s-a adresat presei: "Este Craciunul. Sa vedem ce are Mos Craciun in sacul lui". El anuntase anterior ca va ataca orice decizie care va fi impotriva demersului sau.

Ministrul neozeelandez al justitiei, Amy Adams, care urmeaza sa dea unda verde oricarei masuri de extradare, a declarat ca asteapta sa vada daca persoana interesata va face apel la aceasta hotarare.

"Daca nu este cazul, va trebui sa evaluez hotararea tribunalului si indicatiile Ministerului Justitiei", a declarat ea. "Cum aceasta decizie este susceptibila de a fi atacata cu apel, nu ar fi potrivit pentru mine sa fac mai multe comentarii", a adaugat Amy Adams.

Afacerea a izbucnit in ianuarie 2011 atunci cand politia neozeelandeza a efectuat un spectaculos raid matinal la luxoasa resedinta a lui Kim Dotcom.

Departamentul american al Justitiei si FBI il acuza ca a pus la cale pirateria on-line la scara mare pe Megaupload.com, emblematica platforma de descarcare pe internet, inchisa de justitia americana.

Kim Dorcom si trei fosti angajati ai Megaupload - Finn Batato, Mathias Ortmann si Bram van der Kolk - sunt acuzati ca au provocat pagube de peste 500 de milioane de dolari industriei cinematografiei si muzicii, prin incalcarea drepturilor de autor, si ca au obtinut beneficii in valoare de 175 de milioane de dolari.

Cautat pentru frauda, inselatorie si spalare de bani, Kim Dotcom neaga orice infractiune si se prezinta ca un intreprinzator al internetului. 

Sursa: Agerpres

Share articol: