Comitetul parlamentar pentru Drepturile Omului din Australia spune ca legislatia de a bloca site-urile care incalca drepturile autorului ar putea limita libertatea de exprimare.
Guvernul din Australia a introdus in luna martie legislatia care permite detinatorilor de drepturi de autor sa forteze operatorilor de servicii de internet sa blocheze site-uri de piraterie din strainate pentru ca acestea sa nu mai poata fi accesate de catre utilizatorii din Australia. Insa detinatorii de drepturi de autor trebuie sa demonstreze mai intai scopul unui site de a incalca aceste drepturi in fata Curtii Federale pentru ca operatorii sa le blocheze.
Site-ul adus in discutie este cunoscutul The Pirate Bay. Legislatia a fost intampinata cu caldura de catre detinatorii de drepturi de autor, insa condamnata de catre grupurile de consumatori si companiile de internet, inclusiv Google.
Intr-un raport publicat de catre Joint Parliamentary Committee on Human Rights miercuri, comitetul spune ca legislatia ar putea rezulta in site-uri blocate ce au scopuri legale si ar putea duce astfel la incalcarea libertatii exprimarii.
In Australia nu exista o Protectie a Drepturilor (precum Bill of Rights in Statele Unite); drepturile pentru libertatea opiniei si a exprimarii sunt aparate de catre articolul 19 din International Covenant on Civil and Political Rights.
"Desi un site ar putea sa aduca la mari prejudicii materialelor aparate de drepturile de autor, impiedicand utilizatorii care au drept legal de a distribui fisiere sa acceseze aceste site-uri si prevenind publicului larg accesul la asemenea materiale ilegale, ar putea limita dreptul la libertatea opiniei si a exprimarii si dreptul de a primi informatii" a spus comitetul.
Comitetul a mai spus ca, in legislatie, Guvernul nu a demonstrat ca blocarea site-urilor este un raspuns proportional pentru incalcarea drepturilor de autor si a cerut Procurorului General sa explice daca limitarea dreptului la libertatea de exprimare este proportional. Legislatia este examinata de catre un comitet sperat al Senatului, ce trebuia sa raporteze miercuri. Au primit insa o prelungire a termenului, pana pe 29 mai.
Procurorul General a dezvaluit ca au fost estimate costuri de 130.000 de dolari anual pentru a bloca site-urile care incalca drepturile de autor dupa modelul Marii Britanii. Acesta este insa diferit de cel din Australia, operatorii luptand pentru a se asigura ca sunt cu totii implicati in schema si, spre deosebire de Marea Britanie, operatorii din Australia nu au filtre existente pentru continut din strainatate.