Forțată de legea UE privind piețele digitale, Apple a anunțat că va face schimbări importante în ecosistemul iOS, în App Store și în modul în care funcționează browserele pe platformă. Aceste modificări vor fi disponibile în UE odată cu versiunea iOS 17.4, programată pentru lansare în luna martie.

Dacă vorbim despre navigare, și astăzi poate fi selectat un browser implicit care nu este Safari, dar orice browser care nu este Safari trebuie să utilizeze motorul de redare WebKit al Safari. Acest lucru se va schimba și fiecare browser poate folosi orice motor dorește. În plus, după ce posesorii de iPhone din UE vor instala iOS 17.4, prima dată când vor intra în Safari, li se va afișa un ecran de alegere a browserului.

Vestea mult mai importantă este că Apple va permite magazine de aplicații alternative pe iOS. Totuși, deoarece compania spune că acest lucru va „crea noi riscuri" pentru utilizatorii săi, aceasta susține și că va aplica o „revizuire de bază" pentru toate aplicațiile, indiferent de canalul de distribuție. Aceasta implică o combinație de verificări automate și de revizuire umană. Acest proces va avea ca rezultat descrieri pe scurt ale aplicațiilor și ale funcționalității acestora, care vor fi afișate înainte de descărcare.

Pentru a se asigura că dezvoltatorii magazinelor alternative de aplicații „se angajează să respecte cerințele permanente care contribuie la protejarea utilizatorilor și a dezvoltatorilor de aplicații", Apple va autoriza, practic, acești dezvoltatori, arată GSM Arena. De asemenea, va adăuga protecții suplimentare care împiedică deschiderea aplicațiilor iOS dacă se constată că acestea conțin programe malware.

Cu toate acestea, Apple notează că, din cauza acestei decizii, are „o capacitate mai mică" de a aborda riscuri precum aplicațiile care conțin escrocherii, fraude și abuzuri sau care expun utilizatorii la conținut ilicit, inacceptabil sau dăunător. Compania plănuiește să împărtășească mai multe informații cu clienții săi în luna martie, când toate aceste schimbări vor intra în vigoare.
NFC va fi deschis pe iPhone-urile din UE, astfel încât aplicațiile bancare și de Wallet să poată utiliza tap to pay și să fie stabilite ca metodă implicită pentru plățile mobile.

Utilizatorii vor fi informați atunci când o aplicație pe care o descarcă utilizează procesarea alternativă a plăților. De asemenea, aceștia vor primi o notificare atunci când nu mai efectuează tranzacții cu Apple și când un dezvoltator îi îndrumă să efectueze tranzacții cu un procesator de plăți alternativ. Acest lucru va implica, de asemenea, un nou proces de revizuire a aplicațiilor, prin care Apple va verifica dacă dezvoltatorii comunică cu exactitate aceste informații.

Pe viitor, în UE, aplicațiile iOS din App Store vor plăti un comision de 10% („pentru majoritatea dezvoltatorilor și abonamente după primul an") sau de 17% pentru tranzacțiile cu bunuri și servicii digitale. Și, în cele din urmă, aplicațiile iOS „distribuite din App Store și/sau de pe o piață alternativă de aplicații vor plăti 0,50 euro pentru fiecare primă instalare anuală pe an peste un prag de 1 milion" ca „taxă pentru tehnologia de bază".

Apple spune că 99% dintre dezvoltatori vor reduce sau vor menține taxele pe care le datorează Apple, în timp ce mai puțin de 1% vor trebui să plătească taxa pentru tehnologia de bază descrisă mai sus. Pentru aplicațiile de pe iPadOS, macOS, watchOS și tvOS din UE, dezvoltatorii care procesează plățile cu ajutorul unui terț sau prin crearea unui link către site-ul lor web vor beneficia de o reducere de 3% din comisionul pe care îl datorează Apple.

Share articol: