DeviceHub.net, un startup romanesc in domeniul internetului lucrurilor (Internet of Things – IoT), te ajuta sa fii creativ in domeniul tehnologiei.

Povestea lor incepe in urma cu mai bine de patru ani, atunci cand Ionut Cotoi (astazi CEO al DeviceHub), Constantin Craciun (CTO) si Cristiana Bogateanu (CMO) s-au hotarit sa creeze un hacker-space, adoptand un concept foarte popular din Statele Unite. Pe scurt, cei trei tineri isi doreau sa creeze un spatiu in care producatorii de software si hardware sa poata lucra impreuna, sa schimbe idei si chiar sa isi implementeze proiectele (in acest moment, acest spatiu functioneaza sub titulatura de Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret – inventeaza.ro).

Programatori experimentati, avand o experienta de peste 15 ani atat in zona de software,  cat si in cea de hardware (dar si cunostinte solide de marketing si management, asa cum este cazul Cristianei), cei trei fondatori ai DeviceHub lucrau in paralel cu initiativa centrului si la alte proiecte hardware. De aici vine si una dintre nevoile acute pe care o resimteau in acele momente: o solutie cloud care sa poata asigura comunicarea intre terminalele pe care ei le dezvoltau.

Foloseam Raspberry Pi, Arduino, propriile platforme de hardware, si ne-am construit propriile dispozitive prin care puteam masura nivelul de electricitate produs prin intermediul unor surse altenative, dar si terminale purtabile prin care puteam masura pulsul sau temperatura”, povestesc antreprenorii. 

Acela a fost momentul in care au realizat ca pot dezvolta propria solutie pentru a permite accesul de la distanta pe acele terminale, o platforma care ar putea fi folosita permanent, nu doar de ei, ci si de alti utilizatori.

In esenta, DeviceHub.net este un serviciu de cloud pentru solutii de tipul Internet of Things, care permite utilizatorilor (atat pasionati de tehnologie, cat si companii) sa creeze conecteze echipamente hardware la Internet si, astfel, la sistem de analiza si control de la distanta. DeviceHub.net este o platforma care colecteaza date, le sumarizeaza si ofera utilizatorilor posibilitatea de a controla echipamentele de la distanta.

DeviceHub.net poate fi integrat cu orice tip de hardware si este special conceput pentru monitorizare inteligenta, gestionarea flotei, industria medicala, automatizarea locuintelor, pentru producatorii IoT, industria auto sau dispozitive purtabile.

Ionut, Constantin si Cristiana au reusit sa dezvolte un produs intr-o industrie in continua crestere in acest moment: estimarile analistilor de profil spun ca valoarea segmentului Internet of Things va ajunge la 4.600 de miliarde de dolari pana in 2024. In acelasi timp, acesta va genera un management al resurselor mult mai eficient si va duce la cresterea productivitatii angajatilor, va crea noi modele de business si va spori beneficiile consumatorilor finali.

Miscarea IoT depaseste in acest moment limitarile comunicarii M2M (machine to machine – n.red.), permitandu-le chiar si dispozitivelor care nu au integrata tehnologia necesara sa se poata conecta la internet folosind un alt dispozitiv, non-intruziv. IoT este o piata emergenta, insa suntem siguri ca numarul aparatelor conectate va continua sa creasca”.

Potrivit celor trei, solutia furnizata de DeviceHub este destinata companiilor care vor sa isi imbunatateasca procesul de productie si sa devina mai eficienti si mai productivi. Un numar foarte mare de companii de dimensiuni mari au inceput deja sa integreze solutii IoT pentru a reduce timpul de productie, a creste scalabilitatea si a castiga astfel un avantaj competitiv in fata concurentei.

A tine pasul cu inovatia tehnologica nu poate fi decat un motor pentru crestere. Produsul nostru se adreseaza producatorilor si oamenilor de decizie din domeniul industrial sau cel al institutiilor publice, dar si programatorilor care isi doresc sa beneficieze de avantajele oferite prin integrarea solutiilor IoT in produsele sau afacerile pe care le dezvolta”, mai spun Co-Fondatorii DeviceHub.

In prezent, portofoliul de clienti ai companiei cuprinde 5 clienti mari si peste 2.000 de programatori activi care au contribuit la cresterea plartformei, integrand atat tehnologii hardware, cat si software. 

Le oferim posibilitatea de a colecta date, de a le stoca in cloud, dar si acces in timp real, de la distanta, la toti acesti indicatori. Totul intr-o interfata prietenoasa. Toti cei care sunt curiosi si dornici sa experimenteze ceea ce poate oferi IoT sunt invitati pe platforma DeviceHub.net ”, mai spun tinerii.

DeviceHub a reusit sa se dezvolte mai rapid datorita participarii la diferite programe de accelerare si competitii pentru startup-urile in tehnologie. Totul a inceput in 2014, atunci cand au fost acceptati la Startup Spotlight, competitie si program de mentorat unde s-au numarat printre castigatori. Tot acolo i-au cunoscut si pe reprezentantii hub:raum WARP din Cracovia, unde au fost acceptati ulterior. Si nu s-au oprit aici: in 2015 au fost selectati in ChallengeUp!, un program de accelerare pentru startup-uri IoT, iar in prezent participa la Seedcamp.

Datorita Startup Spotlight am fost admisi in programul hub:raum WARP din Cracovia. Faptul ca am ajuns sa castigam acel program ne-a confirmat faptul ca produsul nostru este folositor si ancorat in realitate. Insa a fost si momentul in care ne-am dat seama ca trebuie sa lucram mai mult pentru a fi si mai buni. De aceea am vrut sa mergem mai departe si sa avem si alte perspective care ne-ar permite sa ne crestem business-ul, asa ca in iulie 2015 am ajuns la Challenge UP! – o initiativa comuna a Intel, Cisco si Deutsche Telekom -, pregatiti sa intalnim unii dintre cei mai mari jucatori din domeniul nostru. Si ne-am bucurat sa ne numaram printre cele mai bune 12 startup-uri IoT din Europa”, completeaza ei.

Pe langa faptul ca au invatat din experienta mentorilor si au primit feedback relevant, participarea la diferite programe i-a ajutat si sa obtina finantarea necesara pentru a duce produsul mai departe. Pana in prezent, tinerii au primit un premiu de 5000 USD la finalul Startup Spotlight, si o investitie de 80.000 EUR de la hub:raum.

Au nevoie insa de finantari suplimentare pentru a reusi sa-si atinga obiectivul: sa devina o resursa open-source pe care o pot folosi programatorii din intreaga lume pentru a beneficia de Internet of Things. Sunt in discutii pentru acest lucru cu investitori importanti in zona de IoT & productie din Marea Britanie si Israel.

Suntem antreprenori, insa nu am renuntat niciodata sa fim curiosi si dornici sa experimentam fiecare tehnologie nou aparuta pe piata. Viziunea noastra se bazeaza pe atingerea potentialului maximum al Internet of Thhings: acces universal in timp real si controlul oricarui lucru, de pretutindeni”, concluzioneaza cei trei.     

DeviceHub a participat la Startup Spotlight, competitie si program de mentorat cu premii de 20.000 USD adresat celor mai bune 32 de startup-uri early stage din Europa Centrala si de Est. 35% dintre participanti au incheiat deal-uri ca urmare a participarii in program (rezultatele acestora sunt disponibile in raportul de evaluare al celor trei editii organizate pana acum de echipa How to Web). 

Share articol: