Google a fost nevoit să afirme public că Gmail nu va dispărea, după ce un zvon care susținea că platforma se va închide s-a răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare.

O postare pe X, fost Twitter, care a fost vizualizată de peste șapte milioane de ori, susținea că aceasta va dispărea începând cu luna august, arată BBC. Google a apelat la aceeași platformă pentru a respinge afirmația falsă.

Un expert în comunicații a declarat pentru BBC că este „un exemplu clasic” al pericolelor dezinformarii. „Majoritatea oamenilor cred ceea ce văd online și există o lipsă de instrumente și procese pentru a verifica faptele”, a declarat Richard Bagnall, șeful firmei de evaluare a comunicațiilor, CARMA, pentru publicația citată.

Toate platformele de social media se luptă să oprească dezinformarea, dar X a fost criticat în mod special pe această temă, UE susținând în 2023 că a fost mai rău decât ceilalți giganți săi în ceea ce privește răspândirea informațiilor false. Compania a declarat anterior că se angajează să „abordeze discursul instigator la ură”, dar dorește și să „protejeze libertatea de exprimare”.

BBC arată că a contactat X pentru a comenta această farsă, care pare să se bazeze pe un e-mail real trimis de Google în 2023, prin care compania a anunțat oamenii că Gmail va opri accesul la cea mai simplă vizualizare HTML.

Vizualizarea HTML originală a fost folosită la lansarea Gmail în 2004 și ar fi de nerecunoscut pentru majoritatea oamenilor care folosesc serviciul în prezent.

„Te contactăm pentru a împărtăși o actualizare importantă despre Gmail”, se arată în postarea virală.

„După ani de conectare a milioane de oameni din întreaga lume, permițând comunicarea fără întreruperi și promovând nenumărate conexiuni, călătoria Gmail se apropie de final.”

Gmail este cel mai popular serviciu de e-mail din lume, cu peste 1,5 miliarde de utilizatori activi la nivel global, potrivit Statista. Și, în ciuda respingerii afirmațiilor false din mesajul fals, este adevărat că Google a închis unele servicii în ultimii ani.

Numai în 2023, Google și-a oprit serviciul de jocuri Stadia, funcția YouTube Stories asemănătoare Snapchat și a început să închidă conturi Gmail vechi și inactive. A anunțat și planuri de a închide Google Podcasturi, deși această funcționalitate a fost înlocuită efectiv de YouTube Music.

Share articol: