Romania este mult in spatele Europei de Vest si al SUA in privinta gestionarii proceselor din cadrul unei firme, iar asta inseamna productivitate scazuta si costuri mai mari.
Foarte putine sunt companiile romanesti care au aplicatii mobile interne, care le ajuta sa stie in timp real ce se intampla cu activele lor, dar si cu angajatii. O cercercetare realizata de expertii in consultanta de la IDG Research Services la nivel global arata ca in Romania doar 5% dintre companii utilizeaza aplicatii mobile pentru afaceri, comparativ cu 60% pe plan international. Asta in conditiile in care moda acestor softuri a inceput cu 6 ani in urma.
"Gap-ul [n.r. decalajul] in acest domeniu este foarte mare. Si Romania trebuie sa incerce sa intre pe acest trend al aplicatiilor de business. Investitiile nu sunt foarte mari, insa trebuie schimbat mindset-ul," spune Valentin Tomsa, director general SAP Romania. Astfel de solutii pot fi aplicate in toate departamentele firmei, de la vanzari, pana la servicii financiare si resurse umane.
Reprezenantii SAP au dat drept exemplu o companie energetica, ce poate sti in timp real cum functioneaza instalatiile sale eoliene, indiferent unde sunt acestea amplasate. Senzorii citesc date, care se afiseaza intr-o maniera atragatoare in interiorul aplicatiei pentru smartphone sau tableta. Mai mult, exista chiar si o reprezentare 3D a turbinelor, pentru ca eventualele defectiuni la piese sa poata fi rezolvate mai usor. Iar mentenanta nu se face din 6 in 6 luni, ci atunci cand sistemul considera ca e cazul.
Nu doar firmele de energie pot fi conduse de pe telefonul mobil, prin intermediul unor aplicatii custom interne. Cei de la SAP au prezentat si simularea unui spital digital, in care medicii au acces facil la istoricul pacientilor, la analizele medicale, la medicatie si chiar la recomandarile facute de alti specialisti.
In prezent, pana in 20 de companii din Romania folosesc aplicatii mobile pentru gestionarea bunurilor si a angajatilor. Softurile sunt construite modular si folosesc tehnologii noi, precum Big Data cu analiza predictiva, Internet of Things sau Sistem Informational Geografic (GIS).
Potrivit lui Valentin Tomsa, preturile unor astfel de solutii nu sunt prohibitive. El spune ca pornesc de la cativa euro pe utilizator si ajung pana la cate sute, in functie de complexitate.
In Romania, incep sa foloseasca astfel de sisteme companii mari, precum OMV, dar si mai mici, ca de exemplu Elba sau Ana si Cornel.
SAP a lansat la Bucuresti un catalog dedicat aplicatiilor mobile pentru companii, impartit pe domenii de activitate. In total exista 41 de softuri care pot fi customizate pentru fiecare organizatie, indiferent de marimea ei.