Un student belgian a gasit o noua utilitate a dronei. A echipat-o cu aparat medical, sa o poata trimite in ajutorul celor care au suferit un infarct si au nevoie urgenta de asistenta medicala.
Drona-ambulanta poate ajunge la bolnav intr-un minut, iar medicii pot instrui pe oricine sa foloseasca aparatul, pentru a salva viata pacientului.
Expertii spun ca o astfel de interventie rapida creste sansele de supravietuire cu pana la 80%.
Un videoclip cu scop demonstrativ arata cum o tanara solicita ajutorul unei drone pentru tatal ei, care a suferit un infarct.
Drona este dotata cu un defibrilator si cu o camera video prin intermediul careia un medic explica pas cu pas cum trebuie folosit aparatul medical. Totodata, doctorul supravegheaza intreaga procedura.
In doar cateva minute de la apelul de urgenta, barbatul primeste ajutor. Daca ar fi stat in baza ambulantei, ar fi pierdut aproximativ zece minute pretioase.
"In cazul unui stop cardiac, oxigenul nu mai ajunge la creier. Peste doar trei minute, creierul incepe sa sufere", a spus Kenneth Coenye, medic.
Drona calatoreste cu o viteza de 120 de kilometri pe ora si poate transporta o incarcatura de patru kilograme. Nu trebuie neapart sa fie un defibrilator. Poate duce, in caz de nevoie, o veste de salvare, ori o injectie cu insulina.
"Le poate oferi ajutor oamenilor in pericol de inec ori celor surprinsi de o avalansa", a spus Aec Momont, inventatorul gadget-ului.
Testele au aratat utilitatea dronei-ambulante, insa ar putea trece cativa ani pana cand autoritatile vor schimba legea, pentru a permite zborul aparatelor fara pilot.
Pe de alta parte, gigantii Google si Amazon testeaza deja un sistem de livrare a produselor cu ajutorul dronelor.