Facebook, banca de investitii Morgan Stanley si operatorul bursier Nasdaq OMX sunt tintele mai multor anchete si procese initiate de autoritatile financiare din SUA si de investitori referitor la modul in care s-a derulat oferta publica initiala a retelei de socializare.
Oferta publica initiala si listarea Facebook au atras atentia autoritatii americane care supravegheaza casele de brokeraj, Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, dar si a Comisiei de Valori Mobiliare din SUA.
Reprezentantii celor doua institutii nu au indicat daca vor incepe investigatii, insa au mentionat ca analizeaza atent situatia, potrivit Reuters.
Autoritatile din statul Massachusetts au transmis o citatie catre Morgan Stanley pentru a prezenta noi informatii privind discutiile dintre analisti si investitori inaintea listarii Facebook.
O firma de avocatura din Los Angeles a initiat un proces colectiv impotriva Facebook, Morgan Stanley si celorlalti aranjori ai IPO, acuzand companiile de ascunderea unor informatii cheie. Firma a invitat toti investitorii care se considera pagubiti in urma listarii Facebook sa se alature actiunii in justitie.
Un investitor a initiat un proces la New York impotriva operatorului bursier Nasdaq OMX, invitand sa participe toti investitorii care au pierdut bani din cauza intarzierilor si erorilor aparute in sistemele bursei Nasdaq in timpul derularii ofertei publice initiale si in primele ore dupa listarea Facebook.
Actiunile Facebook au inchis marti la New York in scadere cu 8,9%, la 31 de dolari, dupa ce au pierdut luni 11% din valoare. Astfel, investitorii care au cumparat actiuni in cadrul ofertei publice initiale au pierdut 18% din banii investiti in primele trei sedinte bursiere de tranzactionare a titlurilor Facebook.
Cei care au cumparat actiuni Facebook la 45 de dolari, varful inregistrat vineri, in sedinta de debut a Facebook, au pierdut pana in prezent 31% din investitie.
Oferta publica initiala a fost un succes absolut pentru Facebook si actionarii "vechi", care au investit devreme in dezvoltarea companiei. Reteaua a atras 16 miliarde de dolari prin listarea la bursa, reusind sa marcheze la debut o capitalizare de piata de peste 100 miliarde de dolari.
Oferta a fost organizata de 33 de intermediari, in frunte cu banca de investitii Morgan Stanley.
Surse din piata au declarat marti pentru Reuters ca unul dintre analistii Morgan Stanley a redus estimarile privind veniturile Facebook la cateva zile inainte de efectuarea ofertei publice, informatie care nu a fost facuta publica.
Surse apropiate situatiei au afirmat ulterior ca Facebook a recomandat analistilor afiliati unora dintre cei 33 de aranjori ai ofertei sa-si reduca estimarile prezentate investitorilor inaintea ofertei. Noile estimari au fost transmise marilor investitori institutionali, insa micii investitori au ramas "in bezna".
Pe 9 mai, compania avertiza, in prospectul revizuit pentru IPO, cu privire la posibilul impact negativ asupra afacerilor companiei generat de accesarea retelei de socializare de pe platforme mobile - smartphnoe-uri si tablete ale caror ecrane de dimensiuni relativ mici nu faciliteaza afisarea de spoturi publicitare. Datorita limbajului vag folosit in prospect, avertismentul nu a fost interpretat ca un semnal privind scaderea veniturilor sau profitului.
JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Bank of America Merrill Lynch, de asemenea printre principalii aranjori ai ofertei, au revizuit in scadere estimarile privind Facebook la scurt timp inainte de listare, au afirmat alte surse apropiate situatiei.
Marile banci au redus estimarile privind veniturile si profitul companiei atat pentru trimestrul al doilea din 2012, cat si pentru intregul an, potrivit datelor obtinute de Reuters.
Sursa: Mediafax