Compania cofondata de Mark Zuckerberg a anuntat ca spera ca noile reguli vor fi mult mai "clare".
Reteaua de socializare online Facebook ofera publicului mai multe informatii despre tipul de materiale care sunt interzise pe platforma, noile reguli continand o sectiune separata in legatura cu "organizatii periculoase" si detaliaza tipurile de nuditate permise, informeaza bbc.com, citat de Mediafax.
Unul dintre consilierii pe probleme de securitate ai platformei de socializare a laudat initiativa companiei, dar a precizat ca este "frustrant" ca alte masuri nu au fost luate.
Potrivit datelor furnizate de Facebook, aproximativ 1,4 miliarde de oameni utilizeaza serviciile platformei de socializare cel putin o data pe luna.
Noul ghid privind publicarea de continut va inlocui vechile reguli publicate pe site-ul Facebook si va fi trimis utilizatorilor care se plang referitor la continutul publicat de altii.
Monika Bicket, oficialul Facebook responsabil de continut la nivel global, a declarat ca rescrierea ghidului privind publicarea de continut a fost efectuata cu scopul de a rezolva problema confuziei si neintelegerilor ce au aparut in trecut in urma refuzului Facebook de a indeparta continut reclamat de unii utilizatori.
"In trecut, timiteam utilizatorilor un mesaj in care spuneam ca nu indepartam continutul pentru ca nu incalca standardele noastre, iar ei ne raspundeau ca nu inteleg exact. Primeam multe astfel de reactii", a declarat Monika Bicket pentru BBC.
"Oamenii aveau si intrebari referitoare la ce vrem sa spunem cand afirmam ca nu permitem continutul menit sa ii intimideze pe altii (bullying, in original, in limba engleza, n.r.) sau care este mai exact politica noastra privind terorismul. De exemplu, acum o spunem clar ca nu numai ca nu permitem organizatiilor teroriste si membrilor lor sa faca parte din comunitatea utilizatorilor Facebook, ci, de asemenea, nici nu permitem continut care lauda sau sustine grupuri teroriste, actiunile sau pe liderii acestora, lucru care nu era detaliat inainte in ghidul de publicare a continutului", a mai explicat Monika Bicket.
Oficialul Facebook a subliniat insa ca politicile insele privind continutul nu au fost modificate.
Noua versiune (in limba engleza, n.r.) a regulilor privind publicarea de continut are aproape 2.500 de cuvinte, fiind de aproape trei ori mai lunga decat textul anterior.
Sectiunea care trateaza continutul ce poate fi catalogat drept "nuditate" este mult mai detaliata, comparativ cu textul vag despre "limitari" care fusese publicat anterior.
Noul ghid Facebook precizeaza ca imaginile "care prezinta in prim plan fesele dezgolite" sunt interzise, ca si "imaginile sanilor femeilor, daca aceste imagini includ si sfarcul".
Regulile prevad si ca restrictiile se aplica si in cazul continutului digital creat cu ajutorul programelor de calculator, cu exceptia cazurilor in care mesajele si imaginile publicate au scop educational sau satiric. Totodata, descrierile de tip text ale actelor sexuale care contin "detalii vii" sunt interzise.
Pe de alta parte, Facebook adauga ca "va permite intotdeauna publicarea de imagini cu femei care alapteaza sau care arata sani cu cicatrice post-mastectomie".
Alte sectiuni care au fost detaliate mai sunt cele referitoare la intimidare (bullying , n.r.) - imaginile modificate pentru a "injosi" o persoana si videoclipurile care prezinta intimidari de ordin fizic, publicate pentru a face de ras victima sunt interzise in mod expres -, discursul urii - desi Facebook mentine neschimbata lista de subiecte interzise, adauga ca utilizatorii pot distribui exemple de "discurs al urii" al altora pentru a ridica gradul de constientizare al acestei probleme, dar trebuie sa indice clar ca acesta este scopul lor.
De asemenea, sectiunea privind continutul referitor la activitati infractionale a fost detaliata, regulile precizand ca utilizatorilor li se interzice publicarea de continut care sa celebreze orice infractiune pe care au comis-o, dar este permisa propunerea legalizarii unor activitati considerate ilegale in prezent.
Sectiunea privind continutul despre automutilare precizeaza ca Facebook va indeparta continutul care identifica victime si le expune, facandu-le vulnerabile unui atac, chiar daca acest lucru implica umor. Facebook spune in noile reguli ca nu considera "modificarile aduse corpului" a fi un tip de automutilare.
Clariificarea regulilor privind continutul publicat pe Facebook a fost salutata de Family Online Safety Institute (Fosi), una dintre cele cinci organizatii independente care alcatuiesc consiliul responsabil cu siguranta Facebook.
"Cred ca este foarte bine ca Facebook a innoit standardele comunitatii sale, pentru a face regulile mai usor de citit si mai accesibile. Imi doresc ca mai multe platforme de socializare si aplicatii online sa faca acelasi lucru", a declarat, pentru BBC, Stephen Balkam, presedinte al Fosi.
Balkam s-a aratat ingrijorat de faptul ca Facebook nu a facut inca destul pentru a proteja tinerii referitor la vizualizarea de videoclipuri cu puternic impact emotional.
Desi noile reguli ale Facebook prevad ca utilizatorii "vor avertiza intotdeauna publicul referitor la ceea ce urmeaza sa vada, daca imaginile contin violenta extrema", platforma nu furnizeaza nicio metoda prin care membrii sai sa adauge un tip de coperta clipurilor video astfel incat sa previna rularea automata a acestora.
In ianuarie, dupa mai multe luni de presiune din parte Fosi si a altor organizatii, Facebook a anuntat ca a creat o modalitate prin care proprii angajati pot adauga astfel de avertismente "interstitiale". Acestea au fost folosite, spre exemplu, in cazul videoclipului care prezenta uciderea unui politist in timpul atacurilor teroriste de la Paris, de la redactia Charlie Hebdo.
Facebook adauga insa avertismentul doar in urma primirii unei plangeri si nu permite utilizatorului care a publicat continutul sa faca el singur acest lucru.
"Este frustrant ca, dupa atat timp, utilizatorii Facebook inca nu pot folosi mesaje interstitiale in cazul videoclipurilor violente sau controversate", a declarat Balkam.
Monika Bicket a precizat ca Facebook a luat la cunostinta referitor la existenta acestei probleme.
"Cautam intotdeauna noi metode de a furniza utilizatorilor cat mai multe instrumente pe care sa le foloseasca singuri. In acest moment nu putem furniza aceste instrumente utilizatorilor, dar incercam intotdeauna sa facem lucrurile mai bine", a declarat Monika Bicket.