Facebook și Instagram ar putea dispărea din Europa.
Dacă Meta nu primește opțiunea de a transfera, stoca și procesa datele utilizatorilor săi europeni pe serverele din SUA, serviciile Facebook și Instagram ar putea fi închise în Europa, ar fi avertizat Mark Zuckerberg în raportul său anual.
Cea mai mare problemă pentru compania Meta este reprezentată de transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul „Scut de Confidențialitate” și alte acorduri pe care Meta le folosește sau le-a folosit pentru a stoca datele utilizatorilor europeni pe servere americane. Acordurile în vigoare pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unei examinări amănunțite în UE.
În raportul său anual către autoritățile SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și nu i se mai permite să utilizeze acordurile-tip actuale sau unele alternative, compania nu va mai putea „probabil" să ofere multe dintre cele mai importante produse și servicii ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE. Schimbul de date între țări și regiuni este crucial pentru furnizarea serviciilor sale și pentru publicitatea direcționată, a subliniat Meta. Prin urmare, a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.
Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza unor încălcări ale protecției datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.
Pe lângă Privacy Schield, Meta folosește, de asemenea, așa-numitele acorduri-tip, sau clauze contractuale standard, ca bază juridică principală pentru prelucrarea datelor utilizatorilor europeni pe serverele americane. Aceste acorduri-tip sunt, de asemenea, analizate la Bruxelles și în alte părți ale UE.
John Nolan, liderul Meta în domeniul comunicațiilor cu privire la mass-media și publicitatea tehnologică, cu sediul la Londra, nu a negat și nici nu a minimizat informațiile. În schimb, el a împărtășit o declarație a lui Nick Clegg, vicepreședintele Meta pentru afaceri globale și comunicare. Clegg a avertizat că „o lipsă de transferuri internaționale de date sigure, securizate și legale ar afecta economia și ar împiedica creșterea întreprinderilor bazate pe date în UE, exact în momentul în care căutăm să ne revenim după Covid-19. Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare", a continuat el. „Companiile au nevoie de reguli clare, globale, susținute de un stat de drept puternic, pentru a proteja fluxurile transatlantice de date pe termen lung."
„În cel mai rău scenariu, acest lucru ar putea însemna că o mică firmă de tehnologie nou-înființată în Germania nu ar mai putea utiliza un furnizor de cloud cu sediul în SUA. O companie spaniolă de dezvoltare de produse ar putea să nu mai poată desfășura o operațiune pe mai multe fusuri orare sau un retailer francez ar putea constata că nu mai poate menține un call center în Maroc", a subliniat Clegg.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: