Departamentul de Stat al SUA ofera recompense de pana la 1,75 de milioane de dolari pentru informatii care sa ajute la prinderea a doi romani suspectati de fraude pe internet, prin anunturi de vanzare a unor masini, motociclete si barci fictive.
Programul Programul de Recompense pentru Informatii despre Organizatiile Infractionale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite (TOC) ofera recompense pentru informatii care sa conduca la arestarea si/sau condamnarea romanilor Nicolae Popescu si Dumitru Daniel Bosogioiu, presupusi autori de fraude pe internet, se precizeaza intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.
Popescu, pentru care se ofera o recompensa in valoare de pana la 1.000.000 de dolari, este presupus organizator al unei scheme de frauda cibernetica prin care se plasa pe website-uri americane de comert electronic numeroase anunturi convingatoare de vanzare de masini, motociclete, barci si alte bunuri de mare valoare care nu existau in realitate.
"Victimelor li se cerea sa transfere bani in conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducatorilor organizatiei, in Romania. Este posibil ca aceasta conspiratie sa fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari", mai precizeaza Departamentul de Stat.
Pentru Bosogioiu, care, aparent, a fost un membru cheie al schemei, se ofera o recompensa de pana la 750.000 de dolari.
Cei doi romani sunt cautati de Biroul Federal de Investigatii (FBI) pentru acuzatii ce includ conspiratia in vederea comiterii de infractiuni cu consecinte deosebit de grave - transferuri frauduloase, spalare de bani, falsificare de pasapoarte si trafic cu insemne contrafacute, precum si pentru acuzatii de transferuri frauduloase substantiale si spalare de bani.
Marti, FBI l-a inclus pe Popescu pe lista celor mai cautati infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted), care reflecta cele mai grave infractiuni cibernetice comise in intreaga lume.
"Oricine detine informatii despre aceste persoane ar trebui sa contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Puteti, de asemenea, sa furnizati indicii electronic, la tips.fbi.gov. Toate informatiile vor ramane strict confidentiale", mai informeaza Departamentul de Stat.