Programarile din agenda si emailurile ajuta aplicatia Google Now sa ofere ceea ce se doreste, dar nu s-a cerut.
Cautarile pe net pentru date meteo, harti sau restaurante nu se mai practica, prezentul (ca si viitorul) sta in aplicatiile care ofera informatiile dorite inainte ca acestea sa fie cautate. Nu este vorba de "citirea mintii" ci de folosirea unor algoritmi de cautare prin care Google Now conduce in randul aplicatiilor de acest gen.
Programul din spatele aplicatiilor care "ghicesc" se folosesc de diverse informatii pe care utilizatorul le-a oferit in timp: activitati in agenda, emailuri, traseele cautate anterior prin GPS sau postari pe retelele de socializare. De exemplu, daca utilizatorul are in agenda o iesire in oras la masa, Google Now vine cu un reminder, apoi analizeaza datele meteo, ofera traseul cel mai scurt dar si alte sugestii.
Si Microsoft a dezvoltat un program similar, Far Out, care se foloseste de datele din GPS-ul utilizatorului pentru a-i oferi informatii viitoare. Sistemul folosit atat de Microsoft, cat si de Google se numeste "predictive analysis" si vine din lumea financiara: bancile analizau datele potentialului creditorului pentru afla daca imprumutul cerut va fi platit in tim