Baloanele cu heliu ar circla in intreaga lume, echipate in asa fel incat sa poata transmita semnal WiFi.
Google a anuntat sambata ca are pregatite 30 de baloane de acest fel care sa survoleze cerul Noii Zeelande, pentru a furniza conexiune la internet in zonele rurale sau sarace, scrie incont.ro.
Experimentul, denumit Project Loon, a fost pus la punct de catre tehnicienii din laboratorul ultra secret Google X, din Silicon Valey, acelasi loc din care au iesit ideile pentru masinile care se conduc singure si ochelarii echipati cu computere si comenzi vocale.
Reprezentantii Google au declarat ca, desi sunt constienti ca unele idei sunt prea fanteziste pentru a produce bani, le dau curs incercand sa rezolve unele din marile probleme mondiale si sa atraga mai multi clienti. Toate aceste proiecte fac parte insa din planul de expansiune al Google, care isi doreste acces catre toti potentialii consumatori de internet.
In prezent, compania are cel mai folosit motor de cautare de pe Web, serviciul de e-mail si site-ul de continut video, in timp ce software-ul Android pentru mobil a devenit cel mai popular din lume. Aceste unelte au permis o monitorizare precisa a comportamentului consumatorului, date pe care Google le foloseste apoi si le interpreteaza ca sa le vanda publicitarilor. Practicile sale au generat mai multe ingrijorari, printre care ultima se refera la accesul guvernului Statelor Unite la informatiile confidentiale despre utilizatorii serviciului de internet, prin Google.
Dar baloanele cu heliu reprezinta si incercarea companiei de a patrunde pe piata telecomunicatiilor. Google a stabilit conexiuni la internet in Kansas, de exemplu, sau in cartierul Chelsea in Mahattan, la viteze de 100 de ori mai mari decat cele la care sunt obisnuiti consumatorii. Mike Cassidy, directorul Project Loon, spune ca scopul este furnizarea unor conexiuni ieftine pe tot Globul. In tarile africane, de pilda, costul unui abonament lunar la internet este mai mare decat salariul.
“Ne concentram asupra unei probleme enorme si nu sustinem ca am avea noi solutia unica astazi. Dar credem ca putem ajuta si incepe o discutie despre cum sa ajungem la cei cinci miliarde de oameni din regiunile indepartate”, a spus Cassidy, intr-un interviu telefonic pentru Washington Post.
Baloanele care plutesc acum deasupra Noii Zeelande au un diametru de marimea catorva camionete si sunt aproape invizibile spectatorilor de la sol. Pentru a putea transmite informatii cel putin la viteze 3G, acestea transporta antene, radiouri, panouri solare si echipament de navigare, care comunica la sol cu acoperisurile echipate la randul lor cu antene de receptie. Baloanele nu au insa motoare si depind in mare masura de viteza si directia vantului.