Premierul Dacian Ciolos a lansat, joi, programul GovITHub, menit sa ajute institutiile publice sa intre in era tehnologiei.
Guvernul cheama in ajutor industria IT, pentru informatizarea administratiei publice. Premierul Dacian Ciolos a lansat programul GovITHub, care isi doreste sa transforme serviciile publice cu ajutorul tehnologiei si sa aduca la aceeasi masa autoritatile centrale, reprezentatii multinationalelor din IT, cei ai startupurilor, si pe cei ai ONG-urilor.
Premierul vrea, astfel, ca cetatenii sa rezolve cat mai multe probleme din fata calculatorului, fara sa stea la cozi interminabile, si cat mai multa informatie esentiala sa fie disponibila, la liber, pe internet.
Prin implicarea firmelor de IT si a programatorilor care vor sa ajute, programul GovITHub isi doreste sa duca la rezultate rapide intr-un timp cat mai scurt sau, cum a spus Dacian Ciolos, „sa ardem cateva etape” fara ca acestu lucru sa afecteze calitatea serviciilor.
„Am incercat sa aducem langa noi oameni care sa gandeasca out of the box si sa ne aduca idei despre cum putem sa facem lucrurile altfel”, a spus Ciolos. Premierul a mai declarat ca industria IT, care s-a dezvoltat „impresionant” in ultimii ani in Romania, ar putea sa traseze cateva linii pentru dezvoltarea administratiei publice.
Programul de reforma digitala in administratie are drept motto: mobile first, cloud ready, open by default. Autoritatile isi doresc sa existe cat mai multe date publice (open data), iar softurile folosite sa fie cat mai des cu sursa deschisa. „Incercam sa promovam cat mai mult aceasta cultura”, a declarat Dan Nechita, consilier al premierului.
10 burse pentru programatorii care vor sa faca reforma in sectorul public
Guvernul va oferi in acest sens 10 burse a cate doua mii de euro pe luna, timp de 6 luni, pentru programatori care isi doresc sa aduca o schimbare in sectorul public. Acestia vor avea program normal, de la 8 ore, la stat. Cei interesati se pot deja inscrie pe site.
Guvernul cauta si oameni din alte profesii, care sa contribuie de asemenea la proiectele de digitalizare a Romaniei, din postura de consultanti-voluntari, cu 8 ore pe saptamana.
„[GovITHub] se doreste a fi o platforma care sa reuneasca oameni care vor avea curajul sa faca o pauza in businessul lor in sectorul privat si sa dea o mana de ajutor in administratie pentru a gasi solutii inovatoare, pentru cresterea calitatii serviciilor pe care administratia le furnizeaza cetatenilor, pentru transparenta, si pentru a continua procesul de simplificare pe care l-am inceput”, a mai spus premierul.
Florin Talpes si Radu Georgescu, membri in comitetul interimar GovITHub
GovITHub isi va incepe activitatea in septembrie. Intr-o prima faza, va exista un comitet din care vor face parte antreprenorii Florin Talpes (Bitdefender) si Radu Georgescu (GECAD), dar si tinerii Bogdan Iordache (TechHub) si Andrei Avadanei (DefCamp). Lor li se adauga doi reprezentanti ai autoritatilor, Dan Nechita si Radu Puchiu, de la Cancelaria Prim-Ministrului.
Acest consiliu va stabili primii pasi pe care ii va face GovITHub. Deja, cei care au idei le pot trimite accesand site-ul, iar ele vor fi luate in discutie la urmatoarea sedinta.
Proiectul poate fi o sansa pentru companii sa intre pe piata serviciilor IT pentru guvernare si sa creeze produse care sa fie competitive la nivel regional, a declarat antreprenorul Florin Talpes.
„Aceasta este o prima parte dintr-un proiect mai larg de conlucrare intre stat si sectorul IT din Romania, in folosul economiei romanesti si al statului roman”, a spus premierul Dacian Ciolos. „Am certitudinea ca aceasta idee, daca va avea succes, va continua indiferent cine va veni la guvernare”.