Din echipa face parte inginerul care a proiectat si executat prima casa 100% independenta energetic din Romania.
Trei tineri din Ploiesti si-au facut intrarea pe o piata cu un potential de sute de milioane de euro cu o solutie foarte bine pusa la punct pentru a reduce consumul energetic in cladirea ta. Andrei Nastase, Ciprian Coman si Paul Olteanu sunt fondatorii Inovolt, un sistem care permite monitorizarea si controlul productiei sau consumului de energie electrica.
“In esenta, Inovolt este o radiografie energetica pentru cladirea ta”, povestesc antreprenorii. In materie de probleme rezolvate, sistemul pus la punct de Paul, Ciprian si Andrei le permite proprietarilor de surse regenerabile de energie electrica sa vada in timp real cat produc si care sunt parametrii tehnici ai sistemelor, in acelasi timp permitandu-i oricarui consumator de energie sa monitorizeze in timp real si/sau statistic consumul de energie. Pe lista de beneficii aduse consumatorilor, Inovolt ofera posibilitatea de control energetic de la distanta, ajuta la reducerea costurilor cu energia electrica si faciliteaza auditarea energetica.
“Produsul nostru se adreseaza oricui produce energie si vrea sa monitorizeze, masoare sau controleze asta si oricui consuma energie si este interesat sa isi reduca semnificativ costurile. In prezent suntem in proces de auditare energetica folosind Inovolt cu o serie de mari consumatori din Romania, de exemplu cu o serie de hoteluri, si totodata avem primele precomenzi pentru montarea solutiei la o serie de parcuri fotovoltaice. Dimensiunea pietei este limitata doar de capacitatea noastra de a ajunge la toti cei care au nevoie de solutie, pentru ca practic, oricine produce sau consuma energie este un potential beneficiar”, precizeaza fondatorii Inovolt.
Potrivit acestora, solutii similare mai sunt oferite de companii mari, precum Schneider Electric, Siemens, General Electric, insa elementul diferentiator adus de startup-ul lor consta in costul mai redus si in expertiza si istoricul tehnic pe zona de eficientizari energetice.
Paul Olteanu – the marketer – asambleaza calculatoare inca de la 11 ani (tatal sau a fost primul furnizor de internet din Prahova), iar in clasa a 7-a facea primul site si primul domeniu .ro. In plus fata de pasiunea – evidenta, am spune noi – pentru tehnologie, Paul este interesat si de psihologie si comunicare, si crede ca la intersectia dintre ele sta formula unui viitor mai luminos pentru fiecare dintre noi.
Intre debutul sau in lumea tech si cea mai recenta incursiune in acest domeniu, Inovolt, Paul a fost director de comunicare al Universitatii Romano-Americane si director de strategie si New Business in cadrul agentiei Headvertising, a strans fonduri in valoare de 350.000 de euro pentru proiecte de protectia mediului, a fost unul dintre cei care au lansat prima platforma de mentorat online din Romania (MentorshipNET / GoMentorship) si s-a implicat in dezvoltarea primei Universitati Alternative.
In 2013, Paul a devenit cel mai tanar trainer si coach licentiat in Process Communication Model din lume – o teorie de personalitate premiata si folosita la NASA si in pregatirea comunicationala a presedintilor americani.
Ciprian Coman – the engineer – este la cei 26 de ani ai sai absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. De la meciurile de volei din curtea scolii si participarea la fazele nationale ale olimpiadelor scolare, Ciprian a ajuns sa lucreze ca inginer software la Adobe, ca asistent la mai multe cursuri din facultate, dar si ca cercetator la Comfrac, o companie privata de cercetare din Romania. Este pasionat de energie regenerabila, cartografie digitala si drone multirotor.
Partea creativa a echipei Inovolt, Andrei Nastase – the rebel artist cum se autointituleaza – numara 26 de aniversari, 17 tatuaje, 4 instrumente muzicale, 2 pierce-uri si un pugs. Auto-didact in tot ceea ce face, Andrei a infiintat in urma cu aproape patru ani AnDOO, o companie care se ocupa cu graphic & web design.
Andrei se lauda cu absolvirea Facultatii de Litere, doua baruri, o firma de mobila la comanda, organizarea a 4 festivaluri si a peste 70 de concerte. In plus, crede cu tarie ca pentru a face design ai nevoie de toate diplomele posibile din lume pentru a le putea transforma in ciorne de lucru.
Intr-un fel, Andrei este si cel responsabil pentru existenta acestui proiect. Daca nu ar fi existat acel mini-concert dat intr-o seara tarzie la birou, poate ca ideea pentru Inovolt ar fi avut nevoie de inca putin timp pentru a fi dezvoltata.
“In timp ce Andrei ne incanta cu un solo la tobe - da, avem tobe la birou - ne-a picat fisa: pretul la energie e in continua crestere, legislatia ne este favorabila, avem expertiza tehnica, atat gratie lui Ciprian cat si tatalui lui Paul, iar piata, in abordarea noastra, este blue ocean. Si atunci s-au scris primele linii de cod. Patru luni mai tarziu, Inovolt exista – hard si soft deopotriva - si aveam primele precomenzi”, spun tinerii.
In prezent, proiectul se finanteaza din fonduri proprii, iar in viziunea fondatorilor sai exista 3 componente de venit: licenta Inovolt (se achizitioneaza o singura data si variaza in functie de specificatii), abonamentul (care ofera update-uri si suporta back-up-uri si sistemul cloud al aplicatiei), precum si dezvoltarea personalizata pentru unele solutii de eficientizare energetica sau monitorizare a productiei, creatorii Inovolt avand posibilitatea de a realiza add-on-uri personalizate pe nevoile clientilor.
Paul, Ciprian si Andrei si-au propus ca pe viitor aplicatia Inovolt sa fie instalata de cat mai multi beneficiari si isi doresc sa imbunatateasca in permanenta serviciile oferite, aceasta linie de dezvoltare fiind prioritara. Nu in ultimul rand, fondatorii Inovolt planuiesc sa intre tot mai mult in zona pentru aplicatii rezidentiale (momentan, aplicatia se focuseaza pe producatori si mari consumatori).
I-a ajutat foarte mult si participarea la How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor in tehnologie din regiune, unde s-au numarat printre cele 14 echipe finaliste. Asa au reusit sa isi creeze conexiuni valoroase in industria de tech la nivel global, dar si sa cunoasca oameni care impart pasiunea si entuziasmul lor.
„Concret, MVP Academy ne-a ajutat sa ne validam niste presupuneri, sa primim feedback si sa gasim noi solutii de eficientizare tehnica, atat hardware, cat si software. Mai mult decat atat, programul ne-a confirmat ca suntem pe drumul cel bun si ne-a ajutat sa ne definim pasii urmatori si sa avem incredere ca vom ajunge acolo unde ne propunem”, povestesc tinerii.
Cei trei antreprenori cred ca nevoia de solutii tehnologice la probleme din viata reala este enorma, iar posibilitatile sunt nelimitate. „Cu luciditate, gandire critica, rabdare si perseverenta, ni se pare greu de crezut ca un antreprenor in tehnologie nu va avea rezultate.”, incheie fondatorii Inovolt intr-o nota optimista.
In aceasta toamna startup-urile in tehnologie din regiune au o noua oportunitate la dispozitie: participarea la How to Web Startup Spotlight, competitie si program de mentorat adresat celor mai performante 32 de echipe, cu premii in valoare totala de 20.000 USD. Antreprenorii care dezvolta produse inovative in domeniul tehnologiei pot aplica pentru participarea in program completand formularul de inscriere disponibil online la http://startupspotlight.co pana luni, 20 octombrie.