Stephen Hawking a lucrat la acest proiect alaturi de Intel si SwiftKey.
Profesorul Stephen Hawking a dezvaluit o noua platforma de comunicare despre care a spus ca "va schimba viata". Vorbind la un eveniment din Londra, profesorul Hawking a spus ca "impingem limitele la ceea ce este posibil" si a sustinut ca fara aceasta noua platforma, el nu ar putea sa vorbeasca in acest moment.
"Medicina nu a putut sa ma vindece, asa ca ma bazez pe tehnologie pentru a comunica si a trai. Dezvoltarea acestui sistem are potentialul de a imbunatati vietile oamenilor cu dizabilitati din intreaga lume si conduce drumul in cea ce priveste interactiunea umana si abilitatea de a depasi limitele comunicarii care au stat candva in drum" a spus Hawking.
Stephen Hawking a fost ajutat de cei de la Intel in mijlocul anilor 90 pentru calculatorul si sintetizatorul de discurs, si a abordat compania in urma cu cativa ani pentru a moderniza actualul sistem de comunicare. Lama Nachman, Principle Engineer la Intel, a spus ca noul sistem a fost dezvoltat in ultimii 3 ani si este legat de ochelarii profesorului Hawking si de obrazul acestuia. Miscarile din obraz sunt detectate printr-un senzor infrarosu, permitandu-i sa selecteze o litera din alfabet, care apoi declanseaza sugestia unui cuvant.
"Am putut sa marim viteza unor lucruri pe care le face cu masinaria sa cu pana la 10 ori. Stephen cauta ceva familiar, similar cu actuala interfata, insa mai eficient" a spus Nachman.
Una dintre problemele pe care le-a intampinat Profesorul Hawking cu precedentul sistem era faptul ca rata cuvantului pe minut era in descrestere. Intel a decis sa reduca numarul de caractere necesar pentru a completa un cuvant si au fost abordati de catre britanicii de la Swift Key, dezvoltatori de software application, pentru a-i ajuta sa finalizeze sistemul dupa nevoile lui Hawking. Predictia textului dezvoltata de SwiftKey face ca Profesorul Hawking sa aiba nevoie sa foloseasca acum de 5 ori mai putine caractere pentru cuvintele pe care le folosesc.
Noua platforma a fost creata pentru a imita actualul sistem al lui Stephen Hawking, avand o interfata a utilizatorului aproape identica, el comunicand prin actualul sintetizator de discurs.
"Vechiul meu sistem este de mai bine de 20 de ani si consideram ca este foarte dificil sa comunic intr-un mod eficient si sa fac lucrurile pe care le iubesc in fiecare zi. Acest nou sistem imi schimba viata si sper ca ma va ajuta in urmatorii 20 de ani" a spus Stephen Hawking.
Pete Denman, designer pentru experienta utilizatorului la Intel, l-a laudat pe Profesorul Stephen Hawking pentru ca i-a permis companiei acces "fara precedent" in viata sa, permitandu-i echipei sa priveasca ore intregi cu el lucrand, petrecand mult timp in calatorii cu el si fiindu-i alaturi cand se relaxa.
SwiftKey a produs un model de limbaj facut la comanda analizand lecturile, cartile si documentele nepublicate ale Profesorului Stephen Hawking, care continua sa se adapteze la stilul sau de scris cu cat interactioneaza mai mult cu el. Intel a dezvaluit ca planuieste sa faca sistemul open-source si gratis pt utilizatori
Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international.