Inginerii din Japonia tocmai au doborât recordul mondial pentru cea mai mare viteză de Internet, atingând o rată de transmisie a datelor de 319 terabiți pe secundă (Tb/s). Noul record a fost realizat pe o linie cu o lungime de peste 3.000 km. Și, aspect esențial, este compatibil cu infrastructura de cablu din zilele noastre.

Acest lucru ar putea schimba totul. Viteza atinsă este aproape dublă față de recordul anterior de 178 Tb/s, stabilit în 2020. Și este de șapte ori mai mare decât viteza recordului anterior de 44,2 Tb/s, stabilit cu un cip fotonic experimental. NASA însăși folosește o viteză relativ primitivă de 400 Gb/s, iar noul record se ridică imposibil de mult peste ceea ce pot folosi consumatorii obișnuiți (cel mai rapid dintre acestea atinge cel mult 10 Gb/s pentru conexiunile de Internet de acasă).

Foarte important este faptul că recordul a fost realizat cu o infrastructură de fibră optică care există deja (dar cu câteva completări avansate). Echipa de cercetători a folosit patru „nuclee", care sunt tuburi de sticlă adăpostite în fibrele care transmit datele, în loc de nucleul standard convențional. Semnalele sunt apoi împărțite în mai multe lungimi de undă trimise în același timp, utilizând o tehnică cunoscută sub numele de multiplexare prin divizare în lungime de undă (WDM). Pentru a transporta mai multe date, cercetătorii au folosit o a treia „bandă" rar utilizată, extinzând distanța prin intermediul mai multor tehnologii de amplificare optică.

Noul sistem își începe procesul de transmisie cu un laser cu 552 de canale, la diferite lungimi de undă. Acesta este apoi trimis prin modulare dublă de polarizare, astfel încât unele lungimi de undă să treacă înaintea altora, pentru a genera mai multe secvențe de semnal - fiecare dintre acestea fiind la rândul său direcționată către unul dintre cele patru nuclee din cadrul fibrei optice.

Datele transmise prin intermediul acestui sistem se deplasează prin 70 de kilometri de fibră optică, până când ajung la amplificatoare optice pentru a amplifica semnalul pentru lunga sa călătorie.

După aceasta, secvențele de semnal sunt trimise într-un alt segment de fibră optică, iar apoi întregul proces se repetă, permițându-le cercetătorilor să trimită date pe o distanță uluitoare de 3.001 kilometri. În mod esențial, noua fibră optică ce are patru nuclee posedă același diametru ca o fibră convențională cu un singur nucleu. Cu alte cuvinte, integrarea noii metode în infrastructura existentă va fi mult mai simplă decât alte revizuiri tehnologice ale sistemelor de informații ale societății.

Cercetătorii japonezi nu numai că au spulberat recordul din 2020, dar au făcut acest lucru cu o metodă inginerească nouă, capabilă să se integreze în infrastructura modernă de fibră optică și care implică un efort minim. Ne apropiem de o epocă în care Internetul din anii 2010 - 2020 va părea barbar prin comparație, în ceea ce privește viteza semnalului și transferul de date. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: