Numarul de atacuri care au ca tinta moneda criptata a crescut de peste 2,5 ori si au fost contabilizate 8,3 milioane de incidente.
Hackerii sunt tot mai interesati de moneda virtuala Bitcoin, potrivit studiului „Amenintarile financiare in 2013”, realizat de Kaspersky Lab Compania de securitate sustine ca programele malware de tip financiar care vizeaza Bitcoin au devenit extrem de populare anul trecut.
Moneda virtuala Bitcoin a fost creata special pentru a face posibile platile online anonime si a devenit extrem de populara in ultimii ani. Cursul pentru Bitcoin raportat la dolarul american a crescut ernom in ultima perioada, insa moneda nu este una sigura, pentru ca poate avea fluctuatii uriase in plus sau in minus de la o zi la alta. La inceputul anului 2013, cursul de schimb pentru Bitcoin era de 13,6 $. In luna decembrie, cursul ajungea deja la un nivel record, depasind 1,200 $.
Bitcoin este adesea o prada usoara pentru infractorii cibernetici: in cazul in care utilizatorii fac stocuri de Bitcoin pe computerele lor intr-o forma necriptata, atacatorii trebuie doar sa fure fisierul-portofel pentru a obtine informatii cu privire la „monedele" stocate si pentru a accesa contul victimei, anunta Kaspersky.
Pentru cercetarea Kaspersky Lab au fost selectate mai mult de 30 de mostre de malware financiar. Noua dintre acestea erau programe concepute pentru a fura moneda criptata. Cele noua au reprezentat 29% din numarul total de atacuri cibernetice financiare lansate folosind aplicatii malware.
Instrumentele folosite de infractorii cibernetici pentru a fura Bitcoin pot fi impartite in doua categorii. Prima categorie include programe create pentru a fura fisierele-portofel. Aplicatiile din cea de-a doua categorie sunt proiectate pentru a instala programe pentru generarea de Bitcoin („mining"), pe un computer infectat. Hotii de portofele Bitcoin au efectuat de doua ori mai multe atacuri in 2013, insa instrumentele pentru „mining" s-au dezvoltat mai rapid.
„In 2013, valoarea monedei Bitcoin a crescut de mai mult de 85 de ori, si, desigur, acest lucru a atras atentia infractorilor cibernetici,” a comentat Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab.
„Pana la sfarsitul anului, numarul de utilizatori atacati de programe malware care vizeaza Bitcoin se apropie tot mai mult de numarul celor care se confrunta cu amenintari cibernetice financiare conventionale. Cei care detin Bitcoin ar trebui sa fie deosebit de atenti, pentru ca este aproape imposibil sa recupereze vreun ban furat. Acesta este riscul inerent folosirii unei monede criptate ca Bitcoin, care circula fara niciun control guvernamental," a explicat Serghei Lozhkin.
Pentru a utiliza in siguranta monede criptate, expertii Kaspersky Lab recomanda stocarea fisierelor de tip portofel intr-un mediu criptat. Pentru depozitarea pe termen lung, utilizatorul poate face un transfer catre un portofel dedicat si sa noteze detaliile pe hartie. D
e asemenea, este necesar sa utilizeze o solutie de protecție de incredere pentru computer impotriva programelor malware, folosind un produs fiabil pentru mentinerea sigurantei pe internet.