Oamenii de stiinta din Canada au ajuns la o concluzie controversata referitoare la persoanele care scriu comentarii pe Internet

Persoanele care obisnuiesc sa lase comentarii la diverse materiale si articole publicate pe internet pot afisa trasaturi narcisiste, psihopate si sadice, care se accentueaza cu cat petrec mai mult timp online.

O echipa de cercetatori canadieni de la Universitatea din Manitoba a descoperit ca cea mai comuna trasatura a persoanelor care scriu comentarii la diverse articole publicate online este comportamentul sadic, potrivit Mediafax.

Pentru a identifica comentatorii online, cercetatorii au dezvoltat niste teste simple.

"Respondentii au completat chestionare de personalitate si un sondaj pe internet, comentand stiluri", a spus echipa de la Universitatea din Manitoba.

Cercetarea a fost condusa de Erin Buckels si de doi colegi de-ai sai. Acestia au definit comentarea online ca "practica de a te comporta intr-un mod inselator, distructiv sau perturbator, intr-un cadru social pe internet, fara niciun scop folositor aparent". In urma testelor, comentarea online a fost asociata cu sadismul, psihopatia si machiavelismul. Dintre toate acestea, sadismul a fost identificat ca cea mai puternica legatura cu actiunea de a comenta online.

"Exercitarea altor activitati online, cum ar fi discutiile pe chat si dezbaterile, nu a fost asociata cu sadismul", mai spun cercetatorii canadieni. Pentru realizarea acestui studiu au fost dezvoltate doua teste. Intr-un test, li s-a cerut participantilor sa spuna "ce le place sa faca cel mai mult" cand stau pe site-urile de comentarii online, avand la dispozitie cinci optiuni: "sa dezbati subiecte care sunt importante pentru tine", "sa discuti cu altii", "sa-ti faci prieteni noi", "sa comentezi ce spun altii" si "altceva".

Potrivit rezultatelor testului, 5,6% dintre respondenti se bucura "sa comenteze". "Atat comentatorii online, cat si sadicii simt o bucurie sadica la necazul altora", a spus echipa de cercetatori. "Sadicii vor doar sa se distreze... si internetul este terenul lor de joaca", au mai spus oamenii de stiinta.

Share articol: