Compania Meta, care deține Facebook, a fost amendată cu 1,2 miliarde de euro de către Autoritatea irlandeză pentru protecția datelor. Potrivit Comitetului european pentru protecția datelor (EDPB), aceasta este cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcări ale GDPR.

Amenda a fost impusă deoarece Meta a transferat datele personale ale utilizatorilor europeni în Statele Unite pe baza unor clauze contractuale standard începând cu iulie 2020, ceea ce autoritățile au considerat că este ilegal. Compania trebuie să întrerupă procedura într-un termen de șase luni.

Potrivit Comisiei pentru protecția datelor, Meta Irlanda a încălcat articolul 46 (1) din legislația GDPR. Articolul în sine permite organizațiilor să transfere date către o țară terță sau către organizații internaționale, cu condiția să existe garanții adecvate și căi de atac eficiente pentru persoanele vizate. Autoritățile au concluzionat că măsurile luate de Meta au fost inadecvate în ceea ce privește abordarea riscurilor la adresa drepturilor și libertăților persoanelor vizate.

Ancheta a fost inițiată încă din august 2020, dar a primit undă verde din partea instanțelor irlandeze în mai 2021. Acestea au avut timp să pregătească un proiect de decizie, care a fost susținut de majoritatea celorlalți membri UE. Andrea Jelinek, președintele EDPB, a declarat că încălcarea este „foarte gravă, deoarece implică transferuri care sunt regulate, frecvente și continue". Ea a adăugat, de asemenea, că amenda fără precedent ar trebui să avertizeze alte companii că „încălcările grave au consecințe de anvergură proporțională".

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: