Meta, compania mamă a Facebook, a acceptat să încheie o înțelegere în cazul Cambridge Analytica, urmând să plătească 725 de milioane de dolari, se arată într-un document dat publicității de autoritățile americane.

Înțelegerea propusă ar rezolva o speță care a rămas deschisă din 2018, în care Facebook a fost acuzată că a permis firmei terțe de consultanță să acceseze datele a aproape 87 de milioane de utilizatori din întreaga lume.

Cambridge Analytica, o companie care acum nu mai există, a lucrat pentru campania prezidențială de succes a lui Donald Trump în 2016. Angajații acesteia au obținut informații personale ale multor conturilor de Facebook pentru crearea de profiluri și direcționarea alegătorilor, fără consimțământul explicit al utilizatorilor.

Cazul a împins guvernele din întreaga lume să își reevalueze practicile de confidențialitate, iar Facebook a acceptat să plătească 5 miliarde de dolari în 2019 pentru a rezolva o investigație a Comisiei Federale pentru Comerț și apoi încă 100 de milioane de dolari pentru a soluționa alte reclamații legate de confidențialitatea utilizatorilor și de modul în care sunt utilizate datele acestora.

Înțelegerea urmează să fie aprobată de un judecător federal din San Francisco. La rândul ei, Meta, citată de Reuters, nu a recunoscut nicio abatere și a susținut că „a reînnoit abordarea privind confidențialitatea și a implementat un program cuprinzător din acest punct de vedere".

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: