Organizatia non-profit Mozilla a lansat un update major al browser-ului Firefox.
Acest update al browser-ului Firefox are numele de cod Quantum si reuseste sa depaseasca Google Chrome in multe din testele de viteza.
Firefox, browser-ul care a pus umarul decisiv la inceputul decaderii lui Internet Explorer, a ajuns la versiunea cu numarul 57, o versiune care reprezinta un pas important pentru producatorul Mozilla si un update mult asteptat de utilizatori.
Cu numele de cod Quantum, noul Firefox este, conform celor de la Mozilla, de doua ori mai rapid decat versiunea din urma cu 6 luni, iar sporul de performanta este vizibil cu ochiul liber in toate operatiunile.
Spre deosebire de Chrome, care pentru multi a devenit prea incarcat si instabil, Firefox Quantum reuseste sa consume mai putine resurse.
Acest aspect este vizibil in mod special cand sunt deschise multe tab-uri, moment in care Firefox ocupa semnificativ mai putina memorie RAM decât Chrome.
Dincolo de viteza de incarcare a paginilor, care nu difera cu mult intre principalele browsere web, la Firefox Quantum este vizibil faptul ca browser-ul a devenit mult mai rapid in ceea ce priveste operatiunile obisnuite, precum deschiderea sau schimbarea tab-urilor.
De altfel, site-ul speed-battle.com, care testeaza performanta browser-elor, arata deja o diferenta mare fata de Chrome in favoarea lui Firefox Quantum.
Pe PC-ul pe care a fost redactat acest articol, Firefox Quantum a primit 1775 de puncte, iar cea mai noua versiune de Chrome s-a oprit la 1097.
Rezultatul acestui test difera de la un utilizator la altul, deoarece se iau in calcul performantele browser-elor in raport cu dotarile tehnice ale fiecarui dispozitiv, fie ca este vorba de PC, tableta ori telefon.
Intr-o anumita masura, sporul de performanta se datoreaza si noii interfete. Numita Photon UI, interfata aleasa de Mozilla este una simplista si minimalista, care are nevoie de cât mai putine resurse.
Firefox Quantum are optiune de sincronizare a datelor personale, un mod privat in care nu sunt salvate site-urile vizitate si cookie-urile acestora, suport pentru extensii si teme, mod de citire al paginilor care se afiseaza doar textul simplu si imaginile atasate, integrare cu serviciul de salvare si citire offline a articolelor Pocket si multe alte facilitati.
Sursa: News.ro