Peste 40 de speakeri internationali si locali, 700 de participanti si 130 de inscrisi la hackathon - acestea sunt cifrele Techsylvania 2015.
Intre 6-9 Iunie, Cluj-Napoca a fost gazda celei de-a doua editii a celui mai mare eveniment international de tehnologie si inovatie din regiune care s-a desfasurat la Casa de Cultura a Studentilor. in cele 4 zile, Techsylvania a strans peste 40 de speakeri internationali si locali, 700 de participanti la conferinta si peste 130 de inscrisi la hackathon, acestia din urma fiind divizati in 25 de echipe concurente.
Cele 4 zile ale evenimentului au fost impartite intre maratonul de programare pe dispozitive la purtator ce a avut loc in intervalul 6-7 Iunie si conferinta care s-a desfasurat in zilele de 8 si 9 Iunie.
A doua editie a hackathon-ului Techsylvania, moderat de acelasi Dan Romescu, CEO al Augumented Citizen, s-a bucurat de participarea a peste 130 de dezvoltatori care au format 25 de echipe. Timp de 24 de ore, participantii au programat pe diverse dispozitive la purtator, printre care Misfit, Moto 360, Pebble, Jawbone UP, mini dronele Parrot, Oculus Rift DevKit 2, The Eyetribe Tracker, Sphero, Onyx Beacons, Leap Motion, Google Glass, platforma Metawear alaturi de Apple Watch si primul smartwatch romanesc, Vector Watch.
Una dintre echipe si-a ales Apple Watch ca principal dispozitiv, fiind astfel primii dezvoltatori romani care au creat o aplicatie pentru acest nou dispozitiv. Echipa ”Smartcar” a dezvoltat o aplicatie pentru ceasul inteligent care sa comunice cu masina, aceasta trimitand notificari in timp real pe ceasul soferului, in cazul in care acesta nu este atent la drum, depaseste viteza regulamentara sau pentru situatiile in care masina trebuie incuiata/descuiata sau pornita automat.
Vector Watch, in schimb, a fost ales de echipa ”Shockwave” care a folosit dispozitivul pentru a trimite carti de vizita digitale intre 2 purtatori ai acestui dispozitiv, pe baza miscarilor mainilor in timpul unei prime intalniri. Posesorii acestui tip de ceas inteligent se vor putea bucura astfel de mentinerea contactelor nou create doar intr-o aplicatie, sincronizarea fiind efectuata doar cu ajutorul giroscopului si accelerometrului din ceas. Aceasta idee a si fost una dintre castigatoarele unui premiu special oferit de reprezentantii Vector la eveniment.
Reprezentantii Seed for Tech au premiat echipa "Rift", care a imbinat Oculus Rift si Leap Motion pentru a crea un mediu 3D pentru programare, eliminand astfel tastatura pentru aceasta operatiune, si folosind miscarile mainilor intr-un mediu tridimensional inlocuind introducerea clasica a datelor.
Echipa “Arobs”, ocupanta locului I si castigatoarea premiului special Garmin, a dezvoltat o aplicatie de prim ajutor functionala cu sistemele de operare Android pe mai multe tipuri de ceasuri inteligente. Practic, ceasurile iti indica in functie de tipul programului ales, numarul de repetari, vibreaza cu diferite intensitati la inceputul si incheierea programului, si suna automat la numarul de urgenta, apoi comuta telefonul pe difuzor pentru a putea comunica cu un asistent medical. Pe langa aceste premii, membrii echipei au primit dispozitive din partea Parrot, Pebble, Leap Motion, Bitdefender, Metawear, dar si participarea la programul de pre-accelerare pentru startup-uri al Young Leaders Club, 10 ore de mentorat alaturi de CEO ai Pitech Plus si Rodeapps, participarea la Shift Split dar si la Startup Istanbul unde isi vor prezenta ideea de la Techsylvania si 3 luni gratuite de gazdurie oferite de ClujHub.
Locul 2 a fost castigat de echipa “Race Evolution” care a creat o aplicatie de ceasuri inteligente care transmite date despre alti concurenti in timp real catre participantii unei curse si locul 3 si premiul Braintree by Paypal a revenit echipei "!AFK", care a dezvoltat o interfata ce simuleaza un mixer audio si care poate fi controlata doar folosind Leap Motion.
Prima zi a conferintei, 8 iunie, a fost deschisa de o dezbatere despre tendintele viitoare in domeniul securitatii pe internet intre Florin Talpes - CEO Bitdefender, impreuna cu Philipp Kandal - General Manager Europa pentru Telenav si Chairman Techsylvania si a continuat cu Radu Georgescu - Partener Fondator GECAD care a vorbit despre drumul de succes din Romania pana in Silicon Valley. Au urmat reprezentati din partea Paypal - Cristiano Betta, Booking.com - Cristopher Osborne, Techstars - Jon Bradford, dar si alti antreprenori romani (Calin Vaduva - Fortech, Bogdan Herea - Pitech Plus) care au dezbatut despre viitorul domeniului IT local intr-un panel alaturi de acelasi Philipp Kandal. Tot in prima zi a conferintei au mai urcat pe scena Techsylvania numerosi investitori straini (Venture Capitalists) printre care Jon Soberg si Mick Hagen care au abordat diverse perspective din domeniul finantarii unui startup.
9 Iunie, a doua zi a conferintei a fost deschisa de discutia dintre Anda Gansca - CEO Knotch, recent nominalizata in prestigioasa lista INC ”30 under 30”, cu Gentry Underwood - fondator Mailbox despre dezvoltarea produselor mulate pentru comportamentul uman. A urmat o discutie despre media intre Steffi Czerny - CEO DLD Media si Philipp Kandal.
Pe scena au mai urcat Jambu Palaniappan - Director Regional al Uber care a vorbit despre viitorul acestei platforme si impactul ei in viata consumatorilor, Flaviu Simihaian - CEO al iMedicare (partenerul principal al editiei a doua a Techsylvania) alaturi de Florin Grosu - CEO Traderion, Marius Jumolea - CEO Connatix, Bogdan Oros - CEO Onyx Beacon si Levente Szabo - CEO MimeChat care au discutat despre modul de a gandi al antreprenorilor locali.
Anda s-a reintors pe scena pentru o noua discutie, de data aceasta impreuna cu fondatorul Words with Friends - David Bettner, si apoi a revenit pentru ultima oara pentru a spune povestea Knotch, propriul ei startup. Tot in a doua zi au mai vorbit, Manfred Fu - GM China din partea Telenav, Frank Meehan despre oportunitati globale pentru startup-uri, Flaviu Simihaian - pentru a spune povestea de succes din spatele sponsorului principal al Techsylvania 2015, iMedicare, iar in finalul conferintei a avut loc o discutie pe tema dezvoltarii produsului propriu intre Charmaine Li - Senior Editor al Tech.eu si Andrei Dunca - fondator LiveRail, companie cumparata de Facebook
Evenimentul s-a incheiat cu after party-ul oficial Techsylvania, gazduit in acest an de clubul Diesel din Cluj - Napoca.
Desfasurarea intregului eveniment Techsylvania in cele 4 zile s-a orientat in jurul etapelor evolutiei unui startup, astfel ca primele 2 zile au fost dedicate exclusiv maratonului de programare, iar celelalte 2 zile - de conferinta - au cuprins 3 teme mari care se regasesc in procesul de creare a unei companii de tehnologie: Code - imbunatatirea si actualizarea secventelor de date pentru a crea un produs mai bun, Product - dezvoltarea de produse pentru consumatori si modalitati de scalare, Funding - oportunitati de finantare locale dar si globale, precum si exemple de antreprenori de succes.
“Techsylvania” are ca scop promovarea comunitatilor din orasul Cluj-Napoca si din Romania drept centre ale tehnologiei recunoscute si confirmate la nivel international, dar si stimularea dezvoltarii de produse locale. Acesta ofera atat oportunitatea de interactiune sociala cu scopul stabilirii de parteneriate, gasirii de finantari sau obtinerii de mentorat din partea expertilor, cat si a promovarii unor idei tehnice revolutionare din randul programatorilor romani.