Specialistii in securitate informatica de la Kaspersky au dat publicitatii noul lor raport privind amenintarile informatice in Romania.
Conform statisticilor Kaspersky Lab, in primele sase luni ale anului 2014, Romania a inregistrat o crestere a numarului de amenintari cibernetice locale (peste 2.689.000 de incidente au fost detectate pe computerele participantilor la Kaspersky Security Network, in comparatie cu cele 2.066.000 de incidente inregistrate in aceeasi perioada a anului 2013), in timp ce numarul amenintarilor web a scazut (peste 1.331.000 in primele 6 luni din 2014, comparativ cu aproximativ 3.249.000 in primul semestru din 2013). Romania ramane printre primele 15 tari in ceea ce priveste numarul de host-uri web locale periculoase.
„Anul trecut a fost foarte activ pentru amenintarile web, in timp ce anul acesta amenintarile locale sunt cele care domina,” a declarat Stefan Tanase, Senior Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab.
„Ambele tipuri de amenintari trebuie sa fie luate in considerare deoarece pot cauza pierderi de date, de bani si de timp. Companiile si utilizatorii trebuie sa fie la curent cu aceste riscuri, sa aiba grija de computerele personale si de dispozitivele mobile, prin utilizarea solutiilor de securitate cuprinzatoare, si sa urmeze o serie de reguli pentru a se proteja,” a explicat Stefan Tanase.
32% din utilizatorii din Romania au avut de-a face cu amenintari locale in prima jumatate a anului 2014 (malware distribuit prin retelele locale, USB-uri, CD-uri si DVD-uri), aceasta reprezentand o crestere cu 2,3 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013. Acest procent plaseaza Romania pe locul 136 in lume in ceea ce priveste nivelul amenintarilor locale, foarte aproape de Germania si de Italia, unde 32,9% dintre utilizatorii au fost afectati de aceste tipuri de amenintari. Acest procent este mai mare decat cel inregistrat in Cipru, Croatia si Austria.
24,9% dintre utilizatorii din Romania au fost afectati de amenintari web, aceasta reprezentand o scadere cu 9,2 puncte procentuale in comparatie cu cifrele inregistrate in aceeasi perioada in anul 2013. Astfel, Romania se plaseaza pe locul 76 in lume in ceea ce priveste pericolele asociate cu navigarea pe Internet, mai jos decat Suedia si Irlanda (25,9% si 25,2%) si mai sus decat Ungaria si Slovacia (22,9% si 22,8%).