Discutiile par inca si mai intense dupa cea de-a doua intalnire de la sediul Ministerul Comunicatiilor, care a avut loc vinerea trecuta.
Legea securitatii cibernetice este din nou criticata de reprezentantii Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, care au si parasit, vineri, dezbaterea de la sediul Ministerului Comunicatiilor, nemultumiti ca parerile lor nu sunt ascultate. Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, spune ca legea isi va urma circuitul de avizare si ca se va lucra la proiect pentru eliminarea situatiilor de posibile incalcari ale Constitutiei.
Asociatia pentru Tehnologie si Internet aa acuzat faptul ca au fost chemati "ca sa stam iar cuminti sa ascultam aceeasi prezentare a domnului Augustin Jianu, director CERT-RO, despre cat de amenintati si in pericol suntem, sa stam sa ascultam din partea SRI ca daca s-a introdus accesul la date doar cu mandat judecatoresc altceva mai mult de atat n-avem ce sa ne dorim si sa ne mai spuna inca o data domnul Opris, director al Serviciilor de Telecomunicatii Speciale cum ca trebuie sa ne apere ei ca altfel suntem pierduti. Plus, sa colecteze noi puncte de vedere care nu au fost exprimate anterior. Nu era cazul nostru, asa ca am plecat. Din punctul nostru de vedere textul trebuie refacut integral", spun cei de la ApTI intr-o postare pe blogul privacy.apti.ro.
Ei mai spun ca textul actual al legii are cateva probleme majore. El nu ar indeplini toate conditiile de contitutionalitate, nu ar fi in armonie cu textele europene si in special cu directiva NIS, nu ar fi sincronizat cu obligatiile deja prezente in legislatie si nu ar respecta regulile de tehnica legislativa.
De cealalta parte, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Marius Bostan, a declarat vineri, potrivit Agerpres, ca are in vedere preluarea observatiilor.
"Mi s-a parut un pic unfair cea de-a doua scrisoare pe care au transmis-o in presa reprezentanții unei asociatii de profil [Asociatia pentru Tehnologie si Internet — ApTI] care reclama nepublicarea minutei primei dezbateri, cu toate ca reprezentantii acestei asociatii au fost prezenti data trecuta. Vreau sa va spun ca toti cei care au transmis observatii la proiectul de Lege privind securitatea cibernetica vor primi răspunsuri in perioada urmatoare", a declarat el.
"Vom trimite legea in circuitul de avizare, printre care si la Ministerul Justitiei, si dupa aceea merge in Parlament. Mai e un filtru, al presedintelui. Vom elimina lucrurile care tin de constitutionalitate si vom lucra la acest aspect", a mai spus ministrul Comunicatiilor.
Ministerul spune ca Legea securitatii cibernetice li se aplica doar "autoritatilor si instituțiilor publice, persoanelor juridice detinatoare de infrastructuri cibernetice care sustin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societatii informationale, a caror afectare aduce atingere securitatii nationale sau prejudicii grave statului roman, ori cetatenilor acestuia; persoanelor juridice, detinatoare de infrastructuri cibernetice care prelucreaza date cu caracter personal; furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului".