Compania OpenAI, susținută de Microsoft, dezvoltă un software capabil să genereze videoclipuri de un minut pe baza unor indicații text.

Software-ul denumit „Sora", după cuvântul japonez pentru „cer", este destinat utilizării de către artiști vizuali, designeri și regizori, fiind și testat de aceștia, pentru a oferi feedback asupra modelului, a precizat compania.

„Sora este capabil să genereze scene complexe cu mai multe personaje, tipuri specifice de mișcare și detalii precise ale subiectului și ale fundalului", se arată într-un comunicat de presă.

Pe lângă generarea de videoclipuri pornind de la indicații text, Sora poate anima și o imagine fixă, după cum se menționează într-o postare pe blogul companiei.

Software-ul de generare de videoclipuri urmează chatbot-ului ChatGPT al OpenAI, care a fost lansat la sfârșitul anului 2022 și care a creat vâlvă în jurul inteligenței artificiale generative datorită capacității sale de a compune e-mailuri și de a scrie coduri și poezii.

Sora este încă în curs de dezvoltare, compania recunoscând că, uneori, modelul poate întâmpina dificultăți în urmărirea unei anumite traiectorii a camerei. OpenAI a menționat, de asemenea, că dezvoltă instrumente pentru a determina dacă un videoclip a fost generat de Sora sau de altă sursă.

Noul instrument nu este încă disponibil publicului, iar OpenAI a dezvăluit informații limitate despre procesul de dezvoltare. Compania nu a dezvăluit nici imaginile și sursele video utilizate pentru a antrena Sora.

OpenAI a menționat într-o postare pe blog că se consultă cu artiști, factori de decizie și alte grupuri interesate înainte de a face public noul instrument.
 

Share articol: