Larry Gadea, CEO si fondator al startupului Envoy din San Francisco, a venit la Bucuresti cu ocazia How to Web Conference.

Larry Gadea s-a nascut in Romania, insa a plecat impreuna cu familia in Canada, cand inca era copil. Acum este unul dintre tinerii promitatori din Silicon Valley, iar startupul sau, Envoy, a reusit sa primeasca de curand 15 milioane de dolari de la Andreessen Horowitz.

Tanarul are in total 1500 de clienti, intre care Airbnb, Pixar si Pandora. Toti acestia folosesc aplicatia dezvoltata de echipa lui pentru a simplifica accesul invitatilor in cladire si a ajuta personalul de la receptie. Inainte sa-si inceapa startupul, el a lucrat timp de patru ani la Google si trei la Twitter.

Orgoliu

Prezent la Bucuresti, la How to Web Conference, Larry Gadea a spus intr-un interviu pentru yoda.ro ca tara noastra are oameni tehnici buni, un lucru de baza atunci cand vrei sa pornesti de la zero o mica afacere in IT. Pentru tinerele firme, insa, este destul de greu sa se descurce, si asta nu doar din cauza banilor destul de putini de pe piata, ci si din cauza mentalitatii. 

"Orgoliul este mare aici, ceea ce este atat de ciudat. In Silicon Valley exista foarte putin orgoliu observabil, insa aici se intalneste semnificativ mai mult. Nu inteleg de ce. Poate pentru ca oamenii de aici se straduiesc mult sa faca lucrurile sa mearga", a declarat el. 

"Exista competitiile pentru startupuri, si oamenii de pe scena judeca oamenii care vorbesc. Investitorii sunt foarte agresivi, sunt insensibili. Dupa parerea mea, nu arata respect fata de cei care vorbesc. Este foarte diferit fata de Silicon Valley. Investitorii de acolo incearca sa fie superprietenosi, si chiar se straduiesc sa ajute startupurile in acest proces", mai spune Gadea.

Negativitate

In Silicon Valley esti inconjurat de oameni care sunt la fel de nebuni ca tine, a declarat el, si care cred ca vor construi urmatorul lucru important din lume. In alte zone din Statele Unite ale Americii, dar si in Europa, sentimentul care domina adesea este negativitatea, sustine Larry Gadea.

"Ceea ce conteaza mult la San Francisco e faptul ca exista o multime de companii care se concentreaza pe tehnologie. Acest companii vor sa ajute alte startupuri. Vrei sa fii inconjurat de oameni care nu vor fi negativisti fara un motiv anume".

Astfel de oameni iti vor spune: "am mai vazut ideea asta, a murit repede data trecuta".

Incredere

Daca ai o idee de afacere, trebuie sa crezi cu religiozitate in ea si sa nu te lasi, chiar si atunci cand tot Universul pare ca incearca sa-ti spuna ca nu e tocmai buna, este sfatul pe care tanarul il da antreprenorilor de la noi.

El le recomanda romanilor care isi doresc sa-si faca un startup sa lucreze intr-un asa-numit "co-working space", unde vor avea drept colegi de birou persoane din aceeasi categorie. 

"Daca iti vei lua un birou in alta parte, vei fi inconjurat de oameni care iti vor da vesti proaste".

Costuri

Larry Gadea sustine ca cel mai bun loc din lume pentru a dezvolta un startup ramane San Francisco, datorita ecosistemului si mentalitatii de acolo.

In Europa, cel mai bun ar fi Londra, insa chiar si capitala Regatului Unit este in urma centrului american.

Costurile conteaza, insa nu ar trebui ca decizia sa se bazeze strict pe ele. Romanii care vor sa puna bazele unei afaceri ar trebui sa se gandeasca si la posibilitatile pe care le-ar avea daca s-ar afla intr-o zona precum San Francisco, unde exista o orientare spre astfel de businessuri, iar accesul la finantare este mai usor decat in Romania.

Cu toate acestea, sa locuiesti in San Francisco, nu e ceva la indemana oricui. "O persoana are nevoie de cel putin 5000 de dolari pentru a supravietui o luna in Silicon Valley. Doar costurile minime pentru traiul zilnic", spune Gadea.

"Daca nu lucrezi ca inginer, este mult mai greu pentru tine sa te descurci acolo. Multi oameni traiesc in afara orasului San Francisco. Preturile continua sa creasca si nu e niciun semn ca aceasta crestere se va tempera".

Share articol: