În prezent, este greu să ne mai imaginăm fabricile sub forma în care functionau acum câteva zeci sau sute de ani: fără roboți, fără mașini, fără elecricitate! Totuși, poate constitui un exercițiu interesant!
Ce înseamnă munca manuală în fabrici?
Probabil cunoașteți deja denumirea de manufactură, „strămoșul” fabricilor în forma lor modernă. Acestea se bazau exclusiv pe muncă manuală. Fiecare angajat îndeplinea un singur pas din întregul proces de producție, specializându-se exclusiv pe realizarea unei singure operațiuni. Astfel, căpăta dexteritate și rapiditate, având în vedere standardele de la acea vreme. Prin comparație cu atelierele meșteșugărești clasice în care un singur om se ocupa cu făurirea unui produs de la început până la sfârșit pentru un număr prelungit de zile, acest sistem era cu siguranță un pas înainte.
Totuși, deși a fost bun la un moment dat, în prezent este absolut depășit. Nivelul dezvoltării economice a atins un prag extraordinar, care nu conferă posibilitatea unei căi de întoarcere. Pentru a asigura satisfacerea nevoilor unei populații aflate în creștere, progresul trebuie să fie continuu.
Munca manuală nu mai este capabilă să reprezinte „motorul” industriei, astfel încât să permită respectarea dreptului muncii și condițiilor de securitate la locul de muncă, asigurarea unui preț competitiv și a standardelor de calitate impuse de nevoile societății contemporane.
De aceea, prin știință și tehnologie s-au căutat alternative și s-au găsit. Soluția a fost reprezentată de roboți. Istoria lor a început efectiv în anul 1941, atunci când Isaac Asimov a presimțit rolul pe care aveau să-l joace. Câțiva ani mai târziu, în 1956, a apârut prima companie care se ocupa cu realizarea roboților, iar în 1961 primul robot industrial a început să fie utilizat. Onoarea i-a aparținut companiei „General Motors”.
Pasul de tranziție de la munca manuală la braț robot a fost realizat acum câteva decenii. Ar fi de neimaginat întoarcerea la munca manuală având în vedere existența unor ajutoare care imita atât de bine brațul uman și care oferă un număr extrem de mare de beneficii.
Care sunt principalele avantaje ale unui braț robot?
• Permit creșterea vitezei procesului de producție și inclusiv a numărului de produse finite care sunt realizate zilnic. Astfel, se ajunge inclusiv la dezvoltarea firmei în sine.
• Sunt extrem de preciși și lasă mai puțin loc producerii erorilor.
• Sunt ușor de programat și trebuie ghidați o singură dată în realizarea unei proceduri. Ulterior, după ce au memorat-o, o reproduc singuri. Cei mai performanți lucreză chiar și în lipsa unor indicații sistematice, dacă sarcina a fost comunicată clar și corect.
• Nu mai presupun costuri exorbitante, total inaccesibile micilor intreprinderi. Astfel, contribuie la mentinerea unei piețe eterogene și susțin inclusiv noile companii să prindă având în cursa cu marii giganți.
• Investiția inițială este ușor compensată de creșterea nivelului producțivității, ceea ce înseamnă că nu este greu de amortizat.
• Se reduc riscurile pentru angajați. În sectorul industrial sunt multe procese periculoase care trebuiesc întreprinse.Ca de exemplu , paletizarea. Aceasta sarcină care presupune manipularea și mutarea de bunuri de diverse greutăți (de la cele mai ușoare până la cele mai grele), a fost preluată de către roboții de paletizare, ceea ce reduce semnificativ riscurile.
Este evident de ce în locul muncii manuale s-a trecut la utilizarea roboților. Cine și-ar fi putut imagina așaceva la începutul secolului trecut?