Dacă petreci multe ore pe zi în fața computerului, iar seara obișnuiești să te relaxezi în fața televizorului, ar trebui să te gândești serios la sănătatea ochilor tăi. Lumina albastră emisă de multe dispozitive electronice poate provoca probleme serioase ochilor noștri, ne poate afecta capacitatea de concentrare și chiar somnul.
Este important să știi cum îți poți proteja ochii de lumina albastră, așa că află în continuare care sunt cele mai bune soluții.
Ce este de fapt lumina albastră?
Lumina albastră este un tip de lumină cu lungimi de undă scurte, care emit o energie mare. Aceste unde pătrund adânc în ochi, iar expunerea îndelungată poate provoca leziuni severe ale retinei.
Lumina albastră a devenit o parte comună a vieții noastre, iar datorită ei, corpul nostru produce și reglează hormonul somnului, melatonina, care susține sau atenuează vigilența și atenția. Însă, atunci când suntem expuși la lumina albastră excesivă, ea poate deveni periculoasă pentru ochii noștri.
Pe lângă sursele naturale, lumina albastră este emanată și de dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-uri, monitoare pentru calculatoare și tablete sau televizoare. Trebuie să monitorizezi timpul petrecut în fața acestor dispozitive. Dacă petreci o oră în fața televizorului, riscurile sunt reduse, dar atunci când petreci o zi întreagă la serviciu, în fața laptopului, lumina albastră devine dăunătoare pentru ochi.
Expunerea excesivă la lumina albastră are un impact negativ asupra organismului și poate provoca mai multe probleme de sănătate, printre care:
Stări de insomnie – lumina albastră excesivă afectează producția de melatonină, iar lipsa somnului poate conduce la alte complicații, precum extenuare, indigestie, palpitații sau depresie.
Sindromul ochilor uscați – persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului se pot confrunta cu probleme de clipire, usturimi, mâncărimi și dureri, vedere încețoșată sau lăcrimare excesivă.
Ochi iritați – lumina albastră poate afecta vederea și poate cauza stări de presiune în ochi, dureri sau iritații.
Dureri de cap – lumina albastră excesivă poate provoca dureri de cap pulsatorii în zona tâmplelor, tensiune, stări de greață sau vărsături.
Cum funcționează protecția blue light
Utilizarea prelungită a tabletelor, calculatoarelor și telefoanelor mobile, dar și timpul petrecut în fața televizorului, au făcut ca un număr tot mai mare de persoane să se confrunte cu senzația de ochi uscați, vedere încețoșată și chiar dureri de cap.
Ca să eviți astfel de situații este indicat ca la fiecare 20 de minute, să iei o pauză și să clipești de 20 de ori, iar apoi să privești 20 de secunde către un alt obiect, aflat mai departe de monitor. Acest exercițiu relaxează mușchii oculari, pe care îi folosești pentru a te concentra asupra monitorului.
Însă, în lipsa unui filtru special, ochii sunt în continuare supuși unor factori de stres, care pot cauza în timp apariția unor afecțiuni oculare. Spre deosebire de razele ultraviolete, care sunt blocate într-o anumită măsură, lumina albastră vizibilă trece în totalitate prin cornee și cristalin, ajungând la retină.
Așa că cea mai bună opțiune sunt niște ochelari cu protecție împotriva luminii albastre, care dispun de un tratament antireflex, care filtrează spectrul luminii. În plus, acest tratament de protecție reduce lumina albastră emisă de ecranele digitale, iar stratul protector oferă un contrast mai ridicat și o experiență de vedere mai relaxată.
Ochelarii de protecție pentru calculator te ajută să-ți îmbunătățești vederea și să o menții în parametri normali, Astfel elimini stările de oboseală și senzația de ochi uscați.
Alte metode de protecție blue-light
Pe lângă ochelarii cu filtru de protecție blue-light, acum există și alte metode prin care îți poți proteja ochii de efectul dăunător al luminii albastre.
Acum au apărut o mulțime de monitoare de calculator speciale, cu tehnologie care reduce lumina albastră, iar printre cele mai cunoscute mărci se numără Asus, Samsung și BenQ, care deja au adoptat o astfel de tehnologie pentru produsele lor.
O altă metodă este folosirea unei folii de protecție pe dispozitivele digitale, care previne lumina albastră și protejează vederea.
De asemenea, la fel de utile sunt și aplicațiile care adaptează monitorul pentru a elimina lumina albastră, precum f.lux, redshift sau iris. Deși aceste aplicații uneori alterează culorile, poți să le setezi pe mai multe moduri, în funcție de condițiile în care lucrezi.
Așadar, este important să ai grijă de ochii tăi, mai ales atunci când petreci foarte multe ore în fața ecranelor digitale. Dacă porți ochelari de vedere și lucrezi zilnic în fața unui computer sau smartphone, îți recomandăm să adaugi un strat de protecție împotriva luminii albastre, ca să-ți protejezi vederea. Iar dacă nu ai probleme de vedere, poți să optezi pentru ochelari de protecție împotriva luminii albastre, fără dioptrii.