Avem nevoie de somn pentru a ne recăpăta energia pentru ziua următoare. La rândul său, creierul nostru are nevoie de odihnă pentru a sorta și stoca informațiile acumulate peste zi. Problema este însă că nu reușim întotdeauna să adormim atunci când punem capul pe pernă. Chiar dacă este greu de crezut, cel mai adesea este vina noastră.

Îți spunem, în acest articol, ce nu trebuie să faci înainte de culcare, pentru a avea un somn odihnitor.

Nu adormi cu televizorul deschis

Lumina de la ecranul televizorului afectează secreția melatoninei (hormonul care stimulează somnul). Înlocuiește televizorul cu o carte. Efectul este același, cartea induce starea de somnolență, dar cititul nu are efectul negativ pe care îl are televizorul.

Nu folosi tehnologia digitală

Lumina emanată de laptop, tabletă sau telefon stimulează creierul, la fel ca și televizorul. Renunță să-ți citești e-mail-urile cu cel puțin 2 ore înainte de somn. Renunță, dacă este posibil, la orice dispozitiv electronic în dormitor.

Renunță la o cină copioasă

Pentru un somn odihnitor, nu ai nevoie decât de o cină frugală, dar de asemenea este nevoie să renunți la alimentele grase sau picante. Este posibil ca acestea să inducă peste noapte refluxul gastroesofagian. 

Nu consuma cofeină 

Băuturile care conțin cofeină sunt energizante. De aceea nu este recomandat să bei cafea (după orele 17.00) sau băuturi energizante în cursul după-amiezii. De asemenea, evită ciocolata neagră (conține cofeină). 

Nu fă sport înainte de culcare

Activitatea fizică crește ritmul cardiac și temperatura corpului. În aceste condiții va fi mai greu să adormi. Poți face exerciții ușoare înainte de culcare, eventual o plimbare scurtă, sau cîteva mișcări de stretching, dar nu este indicat să ai o activitate fizică susținută.

Nu folosi pastile de somn

Nu este recomandat să iei pastile de somn decât dacă medicul specialist ți-a recomandat (în cazuri de insomnie). Cel mai grav efect advers al acestor medicamente este acela că dau dependență. Este important să-ți găsești propriul ritm și să adormi fără ajutoare medicamentoase.

Nu bea alcool înainte de culcare

Este posibil ca după ce consumi alcool seara să ți se facă somn, dar după ce corpul începe să metabolizeze alcoolul, adică în cursul nopții, vei deveni agitat și te vei trezi. În plus, starea de agitație este cauza pentru care va fi greu să adormi după ce te-ai trezit.

Nu lucra în pat, înainte de culcare

Este confortabil probabil să lucrezi în pat, dar cu siguranță nu te poți concentra la fel de bine ca la masa de lucru. În plus, somnul îți va dispărea dintr-un motiv foarte simplu: creierul nu mai poate face asocierea dintre dormitor și somn, așa că va acționa ca atare, va inhiba starea de somn.

Nu bea multe lichide

Este bine să bei un pahar cu lapte sau o ceașcă de ceai înainte de culcare, dar nu fă abuz de lichide dacă nu vrei să te trezești de mai multe ori în cursul nopții. Este foarte bine să te menții hidratat, dar la fel de important este să ai un somn odihnitor (adică neîntrerupt). Dacă înainte de culcare ți-e sete mai mult decât de obicei, bea apă cu înghițituri mici și nu foarte multă.

Nu te certa, nu discuta în contradictoriu

Nu te certa înainte de culcare, nu discuta în contradictoriu cu cineva, păstrează o stare de spirit bună. Altfel, vei avea șanse mari să te trezești în cursul nopții pentru a te gândi la discuția sau la cearta avută.

Nu dormi cu animalele de companie în dormitor

Oricât de mult ai ține la ele, nu este bine să dormi cu animalele de companie în aceeași cameră, pentru că există șanse mari să te trezească în cursul nopții, sau este posibil să ai reacții alergice.

Nu trece cu vederea mediul în care dormi

Este important să dormi într-un așternut curat și aerisit, într-o cameră de asemenea aerisită. Trebuie să te simți relaxat pentru a adomi. În plus, atenție cum este luminat dormitorul, nu folosi o lumină prea puternică, optează pentru un lampadar sau o veioză pentru citit. 

Mulți oameni se plâng că nu pot dormi, dar cei mai mulți dintre ei nu ai neapărat o problemă cu somnul, ci cu igiena somnului. Dacă respecți un set de reguli privind mediul de somn, alimentația, activitățile din timpul serii, există șanse mari să te odihnești suficient, păstrându-ți astfel sănătatea

Share articol: