Realizarea scărilor interioare este una dintre etapele care solicită cel mai adesea atenția, pentru că acestea joacă nu doar un rol constructiv, ci și unul decorativ.
Scările urmează, în general, tendința de decorare a casei, iar materialele din care sunt realizate respectă cerințele cromatice.
În prezent, scările pot fi realizate dintr-o gamă mare de materiale cu trăsături ridicate de rezistență, care ajută la păstrarea, în timp, a frumuseții treptelor.
În afară de estetică, treptele pentru scări de interior trebuie să respecte, la rândul lor, unele criterii, astfel încât utilizarea lor să nu pună în pericol activitățile umane.
Piatra naturală
Unul dintre cele mai bune materiale pentru realizarea treptelor este piatra naturală. Marmura, granitul sau travertinul sunt materiale care se pretează pentru a fi folosite la scări, din mai multe motive. Treptele din piatră naturală au avantajul că pot fi îngrijite cu ușurință și, în timp, își păstrează toate caracteristicile. Piatra naturală este deosebit de estetică, modelele fiind cu adevărat unice, unele chiar de nereprodus.
Lemnul
Dacă iubești stilul rustic, atunci lemnul este o soluție potrivită pentru scările casei tale. Totuși, treptele din lemn au dezavantaje care trebuie menționate, unul dintre acestea fiind chiar rezistența materialului.
Lemnul nu este potrivit pentru șocuri mecanice mari, drept pentru care se poate întâmpla ca, în timp, din cauza uzurii zilnice, să se observe diferite defecte structurale. Urmele de lovituri, tocuri sau zgârieturi fine ar putea influența aspectul treptelor din lemn, fără a mai pune la socoteală faptul că acestea ard cu ușurință și dacă nu sunt tratate, pot fi afectate de carii.
Poți înlocui lemnul cu travertinul care se găsește în nuanțe similare, modelul pietrei naturale fiind destul de apropiat de cel al lemnului. În acest fel, inconvenientul legat de culoare este asigurat, și, o dată cu el, chiar și criteriile de rezistență.
Fierul forjat
Scările din fier sunt unele dintre cele mai estetice și au și avantajul rezistenței crescute. Un alt avantaj este acela că fierul forjat poate fi folosit atât pentru balustrade cât și pentru mână curentă, fiind eficiente și ușor de întreținut.
Scările mixte
O categorie aparte a scărilor este cea obținută din utilizarea a două sau mai multe materiale. Exemplul cel mai concludent este chiar folosirea betonului împreună cu fierul forjat sau piatra naturală.
Acest lucru presupune crearea unui substrat de beton și acoperirea ulterioară a acestuia cu straturi de piatră naturală, încastrând în același timp și structura pentru susținerea mâinii curente. Acest tip de scări este, probabil, cel mai uzual, mai ales în casele mai vechi, dar este o soluție foarte bună pentru decorarea casei, pentru că este asigurat stratul suport necesar pentru orice tip de placare.
Firește, pentru placarea scărilor mai pot fi folosite și gresia sau faianța, însă specialiștii recomandă pentru trepte materialele care se potrivesc ambientului casei.
În ultimii ani, beneficiarii preferă să investească în materiale de calitate, chiar dacă au costuri mai ridicate decât al celor tradiționale.
Scările sunt elemente constructive care au nevoie de un calcul foarte bun, încă din etapa de proiectare, mai ales dacă vorbim despre variantele moderne, suspendate.
Acestea trebuie să fie foarte bine asigurate prin materiale performante, fiindcă vor avea de suportat atât greutatea provenită din încărcările de trafic, cât și greutatea proprie a structurii, care, de cele mai multe ori, nu este neglijabilă.