Vacanțele sunt motiv de bucurie, dar uneori planificarea lor naște frustrări. Dacă respecți niște reguli simple ai toate șansele să te întorci acasă odihnit, relaxat și cu niște amintiri frumoase.
Ai grijă la hainele cu care pleci
Nu trebuie să fii îmbrăcat după ultimele cataloage de modă atunci când pleci în vacanță. Cel mai bine este îți pui în bagaj câteva piese vestimentare clasice. Te vei pierde mai ușor în mulțime și nu vei fi ținta hoților în primul rând. Apoi, nu vei plăti în plus pentru bagaje. Important este să te simți confortabil.
Banii contează
Câți bani trebuie să am la mine și în ce formă? Cea mai bună idee este să ai bani cash și o mică rezervă pe card. Dacă este posibil schimbă din țară bani în moneda statului unde vrei să ajungi. Atunci când banii cash se termină, scoate de la bancomat sume mici, așa eviți și să cheltui mulți bani, dar și să fii jefuit. Ai putea să încerci și o variantă de card pre-paid, așa cum este Revolut.
Calculează bugetul cu mare atenție
Când pleci în vacanță trebuie să iei în calcul și cheltuieli neprevăzute. Se pot strica lucruri pe care este neapărată nevoie să le înlocuiești, excursiile planificate pot costa mai mult decât ai prevăzut sau se pot întâmpla o mulțime de lucruri la care nu te-ai gândit. Este bine să ai la tine ceva mai mulți bani decât ți-ai propus să cheltui și să nu te stresezi atunci când vezi că unele lucruri sunt mai scumpe decât ai planificat. Până la urmă ești în vacanță!
Documentează-te, dar nu prea mult
Una dintre frumusețile vacanței este neprevăzutul. Dacă atunci când pleci de-acasă știi totul despre locurile unde vei ajunge, vei pierde o parte din farmec. Poți să citești suficient cât să îți faci o idee despre destinație, dar este bine să lași loc misterului și aventurii. Oricum, vor apărea situații neprevăzute și, dacă ai în minte totul organizat, s-ar putea să îți creeze frustrări care să îți strice vacanța.
Împrietenește-te cu localnicii
Chiar dacă stai la hotel, la pensiune sau în casa unui localnic, încearcă să intri în atmosfera locului, discutând cu localnici. Este unul dintre cele mai frumoase aspecte ale călătoriilor. Poți ieși din zonele foarte turistice pentru a cunoaște viața din locurile unde ai ajuns așa cum este ea cu adevărat. Chiar dacă nu cunoști limba, vei fi uimit cât de ușor poți să comunici prin limbajul semnelor.
Ia în calcul forme alternative de a călători
Dacă vrei experiențe noi poți alege pentru transport și alte mijloace decât clasicele avion, tren, mașină sau autocar. Bărcile sunt o variantă foarte bună, la fel ca și bicicletele pe care le poți folosi când ajungi la destinație. Mersul pe jos este o ocazie de a explora locurile și de a proteja natura.
Fii realist
Nu te aștepta să te distrezi în fiecare moment al călătoriei. Vor fi momente când vei fi foarte obosit, alte momente în care lucrurile nu merg așa cum ți-ai imaginat. De asemenea, nu îți propune să vezi în două zile un oraș mare, pentru că nu vei înțelege nimic din acea destinație. Mai bine vezi mai puține, dar savurezi momentele și te bucuri de o vacanță frumoasă.