Cumpărăturile online sunt foarte populare în zilele noastre, mai ales din cauza pandemiei. Atunci când cumperi de pe internet, reușești să eviți aglomerația din magazine și să obții ușor și rapid produsele de care ai nevoie. Comenzile online te salvează și de agitația din trafic și de cozile infernale de la casele de marcat, fiind utile pentru că poți să monitorizezi sumele de bani pe care le cheltui.
Chiar dacă cumpărăturile online îți aduc numeroase avantaje, trebuie să cumperi eficient, așa că ține cont de următoarele sfaturi!
Cumpără în mod responsabil
Deși achizițiile online te ajută să vezi exact cât cheltui pe obiectele de care ai nevoie, trebuie să înveți să cumperi responsabil. Achiziționează lucrurile în mod inteligent și verifică cu atenție ofertele. De exemplu, ofertele la cantități mari de produse te pot ademeni, pentru că îți oferă impresia de economisire a banilor. Totuși, dacă alegi să cumperi în cantități însemnate, ai și tendința de a consuma mai mult, în special dacă este vorba despre mâncare.
În acest mod, nu doar că îți vei compromite bugetul, ci îți vei pune în pericol și silueta.
Rămâi informat!
Înainte să cumperi un produs de pe internet, ai tot dreptul să fii informat. Astfel, fii sigur că deții informații complete despre compania de la care cumperi, precum datele de contact. Totodată, trebuie să cunoști caracteristicile produsului, prețul real, taxele, comisioanele, metodele de plată și costurile de livrare.
La fel de importantă este și data aproximativă a livrării, ca să știi când te vei bucura de ce ai comandat.
Interesează-te despre politica de retur
Vrei să cumperi o pereche de pantofi de damă dar nu ești sigură dacă ți se potrivește mărimea comandată? Interesează-te care este politica de retur a magazinului de la care cumperi! Trebuie să știi că ai dreptul să te răzgândești și să-ți primești banii înapoi.
În ceea ce privește politica de returnare în Uniunea Europeană, ai la dispoziție 14 zile ca să anulezi o achiziție efectuată online și să-ți primești banii înapoi. Desigur, singurele costuri pe care poți fi nevoit să le suporți sunt cele de returnare a produselor. De cele mai multe ori, magazinele online îți pun la dispoziție returul gratis al produselor, indiferent dacă te-ai răzgândit sau ai nevoie de un produs diferit.
Singurele excepții de la retur se aplică în cazul achiziționării biletelor de tren, a biletelor la concerte, la alimente și la băuturi. Aceeași regulă se aplică și în cazul produselor realizate la comandă, precum costumele sau jachetele.
Nu te lăsa păcălit de ofertele stranii
Ca să nu pierzi informații personale precum adresele sau datele cardului, evită să dai click pe mailuri cu oferte stranii, prea bune că să fie adevărate. Ai găsit pastile sau suplimente alimentare la prețuri extrem de mici? Mai mult ca sigur că aceste produse sunt contrafăcute sau chiar expirate. Înainte de a cumpăra orice produs online, verifică prețul și pe alte site-uri.
Dacă faci cumpărături online de pe site-uri cunoscute, nu te vei confrunta cu asemenea neplăceri. Totuși, înainte să confirmi plasarea comenzii, caută cât mai multe informații despre compania de la care cumperi. Uită-te la secțiunea de recenzii, vezi ce păreri au și alți clienți și ia o decizie în consecință.
Protejează-ți contul și ai grijă la parole
Din fericire, băncile pun la dispoziția clienților numeroase soluții de securizare a cardurilor, ca să te bucuri de plăți mai sigure. Astfel, în afară de măsurile de securizare a cardului, poți opta și pentru un sistem de notificare prin mesaj text de fiecare dată când efectuezi o plată cu cardul. Dacă au fost făcute plăți din contul tău dar nu de către tine, poți face o sesizare la bancă, care îți va bloca cardul.
Ia în calcul și faptul că niciun magazin online n-ar trebui să-ți ceară mai multe date personale decât cele necesare pentru a plasa o comandă. Atunci când ești victima unei înșelătorii, poți face sesizări sau reclamații la protecția consumatorului.
Bucură-te de cumpărături online în siguranță și achiziționează produsele preferate de pe site-uri sigure!