Iluminarea locuinței are în vedere atât exigențele de confort, cât și pe cele funcționale, care îți asigură de fapt necesarul de lumină.

Sursa foto: Unsplash.com

Totuși, de multe ori acest necesar este estimat în mod eronat, așa că discutăm în cele ce urmează despre felul în care se calculează sursele de lumină astfel încât să te poți bucura de un iluminat potrivit.

Sursele de lumină se stabilesc în funcție de camere și suprafață

Pentru a ști cu exactitate de câte surse de iluminat ai nevoie, trebuie făcută o demarcație la nivelul suprafeței locuinței și a tipurilor de camere. Sufrageriile, holurile, băile și bucătăriile vor avea întotdeauna cele mai mari cerințe la nivel de iluminare, în vreme ce pentru dormitoare vei putea opta pentru surse  de lumină mai puține.

Iluminarea livingului

Livingul este prin definiție un spațiu luminos, deoarece aceste camere sunt proiectate astfel încât să se bucure deopotrivă de iluminat artificial, dar și de lumină naturală. Dincolo de lumina solară, pentru a asigura iluminatul artificial ar trebui să te gândești la soluții de iluminare potrivite, precum lustre, lampadare sau aplice de interior de la Mathaus.

În living va fi concentrată cea mai mare cantitate de lumină, însă este indicat să îți stabilești o formă de iluminat de veghe, care să te ajute atunci când vrei să te bucuri de o atmosferă intimă în casă. Pentru aceasta poți apela la o lustră conectată la un variator, căreia să îi poți seta intensitatea, în funcție de dorințele tale. Recomandările la nivel de intensitate a luminii în zona de living sunt de circa 300-350 W.

Așadar livingul va avea nevoie de cel puțin cinci surse de lumină, care să acopere întreaga suprafață, mai ales dacă vorbim de o zonă cu peste 10 mp.

Iluminarea bucătăriei

În bucătărie este imperios necesar ca lumina să fie centrată atât pe cameră în sine, cât și în zona blaturilor de lucru. Astfel, vei putea opta pentru aplice, în funcție de dimensiunea camerei, pentru lustre specifice spațiilor de bucătărie, iar în zona blatului sau a insulei de bucătărie este recomandat să instalezi spoturi, care să lumineze separat zonele de care ai nevoie în mod curent: masă, blat sau chiuvetă.

Iluminarea băilor

Ca și în cazul bucătăriilor și în acest spațiu vei avea nevoie de o lumină puternică. Procesele de igienă implică necesitatea de a vedea foarte bine spațiul, astfel încât acesta să fie folosit în siguranță. Vei avea nevoie de lumină în jurul oglinzii dar și în zonele în care se află cada de baie sau cabina de duș. Aplicele sunt potrivite în baie, deoarece sunt rezistente la abur.

Iluminarea dormitoarelor

Dintre toate camerele unei case, dormitorul este camera care are cel mai puțin nevoie de iluminare. Fiind un spațiu dedicat odihnei, aici nu vor fi necesare corpuri mari de iluminat, ci vei avea nevoie doar de o sursă principală de iluminare, sub forma unei aplice sau lustre și două lămpi poziționate în zona patului, care să-ți asigure iluminatul punctual.

Iluminarea holului

În zona de hol vei putea folosi lămpi decorative de iluminare sau aplice, însă aici o singură sursă de iluminare este mai mult decât suficientă.

Calculul surselor de iluminare are în vedere și suprafețele, dar și numărul de utilizatori, deoarece există posibilitatea ca intensitatea luminii să necesite variații tocmai pentru că aceasta este percepută în mod distinct.

Totuși, pentru a ști exact de câte corpuri de iluminat ai nevoie ar trebui să iei în calcul nevoia ta de lumină, suprafața (trebuie să acoperi o intensitate de circa 15-20 W/ mp), numărul de persoane, dar și designul interior al camerei, pentru a te asigura că nu vei avea nevoie de modificări ulterioare.
 

Share articol: