Găsirea celui mai bun plan de găzduire VPS pentru WordPress poate fi copleșitoare cu atâtea opțiuni pe piață. Uneori, un server virtual privat nu este cea mai bună opțiune pentru nevoile tale.
Poate după ce ai depășit cerințele găzduirii partajate, vei avea nevoie să treci la găzduire WordPress gestionată, sau chiar la un server dedicat real.
Găsirea celui mai bun plan de găzduire VPS pentru WordPress poate fi copleșitoare cu atâtea opțiuni pe piață. Uneori, un server virtual privat nu este cea mai bună opțiune pentru nevoile tale. Poate după ce ai depășit cerințele găzduirii partajate, vei avea nevoie să treci la găzduire WordPress gestionată, sau chiar la un server dedicat real.
Atunci când creezi un site web în WordPress, trebuie să acorzi atenție sporita alegerii unui plan de găzduire adecvat. Este extrem de important să înțelegi avantajele și dezavantajele unui VPS, astfel încât să iei decizia corectă în funcție de nevoi. Ulterior, această decizie va avea un impact asupra funcționalității site-ului: viteza de încărcare, securitatea datelor stocate și prelucrate, stabilitate, dar și costul întreținerii website-ului.
Înainte să vorbim mai pe larg despre avantajele găzduirii pe un server virtual privat, haide să discutăm puțin despre WordPress.
Ce este WordPress?
WordPress este cel mai utilizat sistem de gestionare al conținutului (Content Management System - CMS). Fiind unul din cele mai populare sisteme de administrare a unui site web, WordPress poate fi folosit pentru crearea și rularea de bloguri, magazine online sau site-uri web independente ale companiilor mici și mijlocii.
E o platformă gratuită (obținută pe baza unei licențe GNU - General Public License) de tip open-source, creată în limbajul PhP, care utilizează baze de date MySQL. Poate fi utilizată atât de cei mai puțin experimentați dintre noi, cât și de cei cu experiență vastă în construcția site-urilor web.
Platforma WordPress poate fi găzduită atât într-un mediu shared, cât și pe conturi de hosting complet, cum ar fi serverele virtuale private (VPS) sau găzduirea WordPress dedicată.
Ce este găzduirea VPS?
VPS vine de la server virtual privat și reprezintă practic o partiție independentă a unui server fizic. Având site-ul pe un VPS, îl vei găzdui pe o partiție privată - ceea ce îți va permite să păstrezi fișierele separate de alte site-uri web.
Pe un singur server fizic pot coexista mai multe servere virtuale private. Deși se află pe același server, VPS-urile nu împărtășesc resursele între ele. Astfel, dacă un site de pe server va consuma mai multe resurse, acest lucru nu va afecta în mod negativ performanța celorlalte site-uri de pe același server.
Găzduirea VPS combină avantajele oferite atât de găzduirea partajată, cât și cea dedicată: îți oferă mai mult control, independență și flexibilitate la un cost mai mic decât un server dedicat. Mai mult, vine cu foarte multe avantaje, precum: timpii de comandă rapizi, capacitatea de gestionare a unui număr mai mare de vizitatori, timpul de funcționare îmbunătățit și posibilitatea de a face upgrade pentru a obține mai multe resurse atunci când este necesar.
Avantajele și dezavantajele găzduirii VPS
Gândește-te la VPS ca la un upgrade al găzduirii partajate. Un server virtual privat oferă flexibilitatea și avantajele unui server dedicat, fără costuri ridicate. Înainte de a te hotărî asupra planului de găzduire, ia în considerare următoarele:
Avantaje:
• Flexibilitate și control - a avea propriul server virtual îți oferă acces administrativ. Acest lucru îți permite să instalezi și să configurezi orice server dorești, să personalizezi setările de configurare ale serverului și multe altele.
• Poți crea mai multe conturi cPanel - vei putea gestiona contul de găzduire VPS utilizând atât cPanel, cât și WHM. Astfel, vei facilita gestionarea unei cantități mari de fișiere și site-uri.
Dezavantaje:
• Necesită abilități tehnice - gestionarea propriului server, chiar și a unuia virtual, va necesita mai multa expertiză tehnică decât găzduirea partajată. Odată cu controlul asupra serverului, vine și responsabilitatea întreținerii acestuia, cu actualizări de software, securitate și multe altele.
• Costul - față de găzduirea partajată, cea VPS poate fi puțin mai scumpă.
Când ai nevoie de găzduire VPS?
Dacă ești la început de drum și vrei doar să îți creezi un blog pe WordPress, nu ai nevoie de VPS. Un plan de găzduire partajată va oferi toate resursele pe de care ai nevoie în primă fază, e mult mai accesibil pentru bugete mai mici, și nu necesită atât de multe abilități tehnice.
Însă odată ce site-ul tău începe să crească, e posibil să ai nevoie de o actualizare a serviciului de găzduire.
Semne că nevoile tale au depășit cerințele găzduirii partajate
• Site-ul este lent - dacă ai făcut tot ce îți stătea în putință pentru a accelera viteza de încărcare a site-ului WordPress, atunci e timpul să faci o actualizare serviciului de găzduire.
• Apar erori - dacă primești multe erori interne ale serverului care nu pot fi rezolvate prin troubleshooting, atunci înseamnă că problema e la tipul de găzduire ales.
• Ai probleme de securitate - pe măsură ce site-ul tău web crește în popularitate, poate deveni o țintă pentru hackeri. Actualizarea găzduirii poate ajuta site-ul să devină mult mai securizat.
Un VPS poate fi alegerea potrivită pentru tine dacă îți dorești mai multă flexibilitate și libertate pentru a instala propriul software și a configura propriile setări.
Acum că ai aflat detaliile de care ai nevoie despre găzduirea VPS, e timpul să iei o decizie. Poți apela la un serviciu de gazduire WordPress prin BigConnect. Serverele VPS de la BigConnect sunt noul standard de găzduire WordPress, având procesoare AMD EPYC 2nd Gen și Intel Xeon Gold, discuri NVMe SSD super rapide, stocare extensibilă și rețelistică configurabilă - ca să poți rula cu ușurință cele mai solicitante aplicații și sisteme de operare Linux (Ubuntu, Debian, Fedora și CentOS). Cu un singur click, poți efectua snapshot-uri și backup-uri, modifica credentiale de acces, gestiona rețele și multe altele.
Serverele virtuale private sunt ideale pentru găzduirea unui site WordPress, deoarece au o cantitate adecvată de memorie și sunt optimizate pentru a găzdui aplicații precum bloguri de mari dimensiuni, magazine online, medii de testare și staging, caching-în memory și baze de date.