Ești la birou, primești numeroase apeluri telefonice, lucrezi în fața laptopului. Ceașca de cafea stă lângă laptop și pe alocuri mai deguști câte un covrigel. Dar cât de des iți dezinfectezi mâinile în timpul acesta?
Conform studiilor, mâinile noastre pot transmite mult mai mulți germeni decât un strănut. De aceea, dezinfectarea mâinilor este foarte importantă, mai ales când intram în contact cu suprafețele pe care le atingem frecvent la locul de munca – telefon, laptop, birou, scaun etc. Acestea devin mijloc de contaminare dacă le vom atinge cu mâinile nedezinfectate.
Cum ne protejam la locul de muncă?
În primul rand trebuie să ne asiguram igiena prin dezinfectarea mâinilor cât mai des. Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea lor folosind un gel de dezinfectat mâinile pot fi două variante corecte care să iți asigure protecție totala. Cum suntem prinși la birou, e clar că ne este mult mai la îndemăna utilizarea unui dezinfectant de mâini, care ucide bacteriile.
Ce dezinfectant maini ne protejează cel mai bine?
Daca dezinfectantul de mâini rămâne soluția optima, atunci va trebui să ținem cont de câteva aspecte atunci când cumpăram unul:
- Să fie avizat de Ministerul Sănătății din Romania;
- Să aibă aria de eficacitate cât mai extinsa: bactericid (omoară bacteriile), virucid (omoară virusurile), fungicide (omoară ciuperciile), etc. În contextual actual, doar o acțiune bactericida nu ne ajuta să ne protejam de virusuri. Așa că fii atent la etichetă!
- Să acționeze într-un timp cât mai scurt - știai că fiecare dezinfectat de mâini are un timp de acțiune în funcție de eficacitatea lui? Uită-te pe eticheta și vezi în cât timp ai mâinile dezinfectate. E clar că iți dorești unul care să acționeze în maxim 30 de secunde, pentru că nu vei aștepta 3-4 minute cu un dezinfectant pe mâini până acționează. În timpul acesta mai răspunzi la telefon, mai ridici o hârtie..daca nu respecți instrucțiunile practic, ți-ai dezinfectat mâinile degeaba;
- Daca tot ne dezinfectăm mâinile atât de des, să cumpăram un dezinfectant care nu ne agresează pielea, ci o hidratează și înmoaie, prevenind uscarea excesivă a pielii și ajutând-o să se mențină moale și elastică Este important să ne menținem pielea mâinilor sănătoasă.
Dezinfectarea obiectelor de la birou
Acum că avem mâinile dezinfectate, putem să discutam despre dezinfectarea suprafețelor cu care intrăm cel mai des în contact la locul de munca. De ce? Pentru că degeaba am investit timp și bani în dezinfectarea mâinilor, dacă nu luăm și măsuri suplimentare: dezinfectarea telefonului, a laptopului,a biroului sau a altor obiecte pe care le atingi frecvent. Dar cum facem asta?
Cercetările spun că atingem telefonul mobil în medie de 2600 de ori/zi
Este important să știi că dezinfectarea telefonului se realizează cu ajutorul unor șervetele dezinfectante, care au efect virucid, bactericid și fungicide și sunt avizate de Ministerul Sănătății din Romania. Nu iți face griji, acestea nu iți vor afecta ecranul telefonului mobil. Daca nu ai la îndemăna șervetele dezinfectante, poți folosi o soluție de dezinfectat suprafețe, pe care o aplici pe o laveta de microfibră, apoi ștergi telefonul conform timpului de acțiune de pe eticheta. Iată cum trebuie să procedezi:
1. Elimină husa de protecție a telefonului;
2. Șterge telefonul mobil, atât pe ecran, spate, laterale cât și pe butoane în conformitate cu timpul de acțiune al produsului folosit;
3. Șterge husa de protecție atât în interior, cât și în exterior în conformitate cu timpul de acțiune al produsului folosit;
4. Nu aplica niciodată soluția de dezinfectat direct pe ecranul telefonului.
5. Nu folosi șervetele dezinfectante care sunt intens îmbibate cu soluție.
Dezinfectarea laptopului
1. Scoate din priza laptopul;
2. Umezește o lavetă cu soluție de dezinfectat suprafețe sau folosește șervețelele de dezinfectat suprafețele;
3. Șterge țoață suprafață tastaturii și a laptopului cu laveta în conformitate cu timpul de acțiune al produsului folosit;
4. Nu aplica niciodată soluția de dezinfectat direct pe tastatura laptopului.
5. Nu folosi șervetele dezinfectante care sunt intens îmbibate cu soluție.
6. Nu utiliza produse de curățare dure, abrazive sau substanțe chimice precum înălbitor.
…desigur, înainte de acestea, asigura-te că ți-ai dezinfectat mâinile!
În contextul actual, trebuie să dezinfectăm toate device-urile și obiectele cu care intrăm frecvent în contact cât mai des. Gândește-te că, de fiecare dată când atingi o suprafață, vei transfera germeni și microbi între mâini și dispozitiv. Chiar dacă ți-ai spălat recent mâinile (pentru cele 20 de secunde recomandate, desigur) sau ți le-ai dezinfectat, dacă nu ai dezinfectat suprafețele de contact la fel de recent, esti tot in punctul 0. Așa că, asigură-te că dezinfectezi corect telefonul mobil, laptopul, biroul și toate obiectele pe care le utilizezi frecvent la locul de muncă.
Porți telefonul mobil cu tine peste tot. În geanta, la magazin, la toaleta, pe masă la restaurant, pe birou la muncă și multe alte locuri pe parcursul unei zi obișnuite. De aceea, practicarea unei igiene personale prin spălarea și dezinfectarea mâinilor, cât și prin dezinfectarea suprafețelor și obiectelor de contact pot ajuta la oprirea răspândirii virusurilor, precum și a gripei obișnuite și a nenumăratelor boli.