Până nu demult, distincția între cele două era destul de clară: desktopul PC era opțiunea mai ieftină, mai puternică, mai pretabilă la actualizări, în timp ce laptopul era destinat celor care aveau nevoie realmente de mobilitate în activitățile lor și puteau accepta compromisul unei puteri de calcul și capacități de stocare mai mici.

În contextul evoluției tehnologice însă, această diferență nu mai este atât de sesizabilă și, chiar dacă varianta desktop PC rămâne cea mai ofertantă și puternică din punct de vedere al opțiunilor disponibile, laptopul se distinge prin design, mobilitate și utilitate. În plus, atunci când utilizezi un laptop experimentezi un plus de plăcere în interacțiunea cu un computer. 

Laptopul

De ce să optezi pentru varianta laptop? Deoarece acest dispozitiv oferă o gamă largă de configurații, cele mai multe dintre ele ușor upgradabile. Ai posibilitatea de-a alege varianta potrivită nevoilor tale dacă te documentezi temeinic despre puterea de procesare și capacitatea de stocare a aparatului. De exemplu există laptopuri Acer, care atrag prin design futurist și materiale de calitate, prin multitudinea de porturi ce asigură o conectivitate completă cu orice alt tip de device, display-urile performante și autonomia ridicată. În plus, beneficiezi de-o ofertă financiară foarte bună în raport cu ceilalți competitori.

Acer oferă o gamă largă de modele performante: 

  • Predator Helios -  un „monstru” de 17” dedicat pasionaților de jocuri, cu specificații hardware de top la un preț mult mai mic decât al competitorilor din gamă. Performanțele de invidiat – display IPS Full HD de 144 Hz, procesor I7/I9 de ultimă generație, stocare SSD – pot înlocui cu succes orice sistem desktop dedicat jocurilor, însă deține un sistem de răcire zgomotos, necesar pentru aerisirea eficientă a componentelor adunate într-un spațiu restrâns.
  • Predator Triton și Nitro – sisteme realizate special pentru jocuri, care oferă performanțe ceva mai „pământești” pentru o fracție din prețul unui Helios.
  • ConceptD – laptopuri dedicate creativilor, deci e perfect dacă ai nevoie de putere de procesare grafică pentru editare video, proiectare 3D și multitasking. Sunt laptopuri care concurează direct cu Macbook Pro, însă pentru un preț mult mai scăzut, includ display UHD, procesoare de ultimă generație și placă video dedicată Nvidia pentru capacități ridicate de procesare grafică.
  • Aspire – cea mai variată gamă de laptopuri, configurațiile disponibile pornind de la acoperirea unor nevoi de bază, precum editarea de texte sau navigarea web, ajungând chiar și la necesități de gaming și procesare grafică, însă la un nivel de rezoluție și frame rate mai scăzut.
  • TravelMate – un laptop din gama business, bazat pe configurații suficient de puternice pentru a permite satisfacerea nevoilor de lucru.

Un alt avantaj major în lupta pentru oferirea celui mai bun raport performanță-preț este acela că laptopurile Acer vin, în marea majoritate a cazurilor, fără sistem de operare preinstalat. În calitate de utilizator, vei avea astfel opțiunea alegerii acestuia, în conformitate cu nevoile tale specifice și cu bugetul disponibil.

Computerul „clasic”

Varianta desktop PC rămâne favorita celor care-și doresc libertate totală în configurarea sistemului și posibilitatea de-a efectua upgrade-uri ale diverselor componente, în funcție de necesitățile de moment. Design-ul modern și modular al carcaselor, indiferent de formatul oferit – poate mai puțin în cazul mini PC gen Intel Nuc – îți oferă posibilitatea instalării de soluții de răcire a componentelor, pe apă sau aer (eficiente și silențioase). De asemenea, este posibilă adăugarea de medii de stocare variate pentru configurații de tip RAID, utilizarea de plăci grafice suplimentare pentru performanțe fantastice în gaming și variante de iluminare a spațiilor interioare și exterioare ale carcasei, ceea ce îi oferă un stil unic.

Varianta desktop îți prezintă un avantajos raport performanță-preț în comparație cu un laptop, precum și cele mai versatile posibilități de configurare. Trebuie să mai știi că cei care optează pentru un sistem desktop au de obicei un spațiu dedicat pentru a lucra sau pentru a se juca. Așadar, e vorba de utilizatori neinteresați de luxul unei soluții mobile.

În prezent, piața IT îți poate oferi soluții personalizate pentru orice nivel de buget. Indiferent că alegi un laptop sau un sistem desktop, configurațiile hardware disponibile sunt suficient de puternice și de adaptate la marea majoritate a nevoilor utilizatorilor. În acest mod, decizia ta nu va implica sacrificarea unor opțiuni de performanță, ci mai degrabă adăugarea unor preferințe de design și confort. 

Share articol: