Majoritatea tinerilor ajung la maturitate cu foarte puține cunoștințe financiare, iar capcanele din lumea banilor îi așteaptă la tot pasul.

Evitarea dificultăților care apar în plan financiar de către tinerii care simt că au trecut un prag odată cu împlinirea celor 18 este esențială pentru stabilitatea financiară a unui tânăr.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care tinerii le fac lună de lună în managementul banilor:

O rată prea mare pentru o casă sau un apartament

Există o mare tentație atunci când cumpărați o casă să vă lăsați prins în capcana celei mai frumoase achiziții, dar cu cele mai mari plăți lunare. Dacă ați reușit să strângeți o anumită sumă de bani nu ar trebui să o folosiți integral pentru avans. 

O investiție prea mare într-o casă ar putea face și mai dificilă rezolvarea unor situații neașteptate, cum ar fi nevoia de a vă muta rapid într-un alt oraș cu serviciul, pierderea locului de muncă sau probleme de sănătate. La fel se pune problema și în cazul achiziționării unei mașini scumpe, care să vă aducă la limită cu plățile și să apelați la un credit online urgent.

Ignorarea economisirii pentru pensionare

Ca tânăr, vedeți pensionarea ca pe un eveniment îndepărtat și uitați astfel să vă gândiți la viitorul dvs. financiar. Dar, este foarte important de a începe să economisiți în mod regulat, chiar dacă este vorba doar de o sumă mică.

Ignorarea bugetării

Dacă nu aveți un buget, veți fi întotdeauna uimit de cât de mic este soldul propriului cont bancar la sfârșitul lunii. Stabilirea unui buget este un ajutor imens pentru  planificarea categoriilor de cheltuieli. În plus, veți avea o idee mult mai informată despre cât de mulți bani puteți aloca unor cheltuieli noi, cum ar fi o ipotecă sau o mașină.

Folosirea prea des a cardurilor de credit

Ofertele de carduri de credit se dovedesc uneori prea tentante. De aceea nu este de mirare că veți cheltui prea mult pe unul sau mai multe carduri, gândindu-vă că puteți achita datoria când veți primi o mărire de salariu. Gândiți-vă la cardurile dvs. de credit ca la o formă convenabilă de plată și plătiți lunar soldul total.

Fără asigurare medicală

Tinerii cred adesea că nu li se va întâmpla nimic. Mulți nu au asigurare medicală. Acesta este un joc care poate fi foarte periculos. În fapt, și ei se pot îmbolnăvi și, uneori, pot fi victimele unor accidente grave. Achitarea unor taxe spitalicești consistente le poate afecta bugetul pentru o lungă perioadă de timp și îi împiedică să economisească și să avanseze din punct de vedere financiar.

Fără bani pentru zile negre

Cheltuirea tuturor banilor de care dispun este adesea un obicei financiar prost, dar des întâlnit la mulți tineri. Fără fonduri de urgență sau numerar la îndemână, un tânăr adult poate să nu aibă altă opțiune decât să împrumute bani cu dobânzi mari sau să apeleze la cardurile de credit ori la companiile financiare care oferă împrumuturi pe termen scurt (de exemplu credite IFN online).

Îndatorarea prin taxele de școlarizare

Deși contractarea unor împrumuturi pentru plata taxelor de școlarizare este o modă care câștigă teren, nu înseamnă că este și cel mai bun lucru de urmat. Tinerii absolvenți deseori întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă care să ofere un salariu suficient pentru achitarea împrumuturilor studențești. 

Prin urmare, ar trebui ca astfel de împrumuturi să fie reduse pe cât posibil, iar plata lor să înceapă încă de pe băncile facultății, prin joburi part-time.

Chirii mari în raport cu bugetul disponibil

Este firesc să vrei să trăiești în cel mai frumos loc. Tinerii fac deseori greșeala să-și utilizeze veniturile pentru plata chiriei apartamentului și să nu mai aibă bani la sfârșitul lunii pentru a face și altceva.

În plus, ei nu pot să economisească suficient ca să plătească o rată ori să poată face față unei situații urgente. Astfel, din punct de vedere financiar sunt prinși într-un cerc vicios care îi împiedică să meargă mai departe.

Nu economisesc bani în fiecare lună

Dacă nu economisiți bani în fiecare lună, cu siguranță trebuie să faceți modificări în structura cheltuielilor, cât mai repede posibil. 

De îndată ce reduceți aceste cheltuieli sau lucrați câteva ore în plus pentru a avea bani suficienți, vă recomandăm să transferați automat o sumă din contul curent într-un cont de economii.

Share articol: