Proiectul lor presupune construirea oraselor exact asa cum arata ele in realitate.

Cativa romani vor sa creeze pe calculator o lume identica cu cea in care traim, o copie a realitatii. In TimeWalk, cum se numeste platforma lor, vor exista oameni, cladiri si masini. Va fi o versiune 3D a Pamantului, care poate fi explorata din fata calculatorului, de pe telefonul mobil, dar si cu ajutorul unor gadgeturi precum Oculus Rift, anunta stirileprotv.ro.

Daniel Popa, CEO-ul TimeWalk, spune ca in lumea virtuala pe care o creeaza alaturi de colegii lui, oamenii pot face tot ce fac in realitate, "chiar mai mult". „Poti sa calatoresti, sa vorbesti cu alti oameni, sa te intalnesti la o cafea, sa te plimbi printr-un parc sau un magazin, sa mergi la un film, la o conferinta sau la o intalnire de afaceri”, explica Popa.

Baietii de la TimeWalk au postat proiectul lor pe site-ul de crowdfunding indiegogo.com, unde spera sa obtina o finantare de 250.000 de dolari, suficient pentru ca prima versiune a proiectului lor sa devina realitate.

StirilePROTV.ro: Care e diferenta dintre ce faceti voi si Second Life, platforma care era la moda acum cativa ani si cu ajutorul careia te puteai plimba printr-o lume care isi dorea sa imite oarecum realitatea?

Daniel Popa: TimeWalk este foarte diferit. In primul rand, spre deosebire de Second Life, care este o lume imaginara, TimeWalk este o copie perfecta a ceea ce exista in realitate. In TimeWalk te vei putea plimba prin Times Square, Piata Universitatii, pe Champs-Elysees sau chiar prin casa unui prieten, daca si-a creat-o in TimeWalk. Orice exista in realitate poate avea un echivalent 3D in TimeWalk. In al doilea rand, calitatea lumii virtuale din TimeWalk este mult superioara. Pe cand in Second Life totul arata ca si cand ar fi desenat, ca pentru un joc, cladirile si interioarele din TimeWalk arata aproape ca in realitate, avand calitatea unor poze de inalta definitie. Chiar si avatarul fiecarui user, noi il numim humanoid, arata exact ca utilizatorul sau. O alta diferenta este ca realitatea virtuala din TimeWalk va fi interconectata cu viata de zi cu zi. De exemplu, vei putea intra intr-un magazin de haine, vei putea proba diverse bluze cu umanoidul tau, care are exact dimensiunile tale, si daca iti vine bine sa comanzi acea bluza urmand sa o primesti acasa.

StirilePROTV.ro: Google are masina care se deplaseaza pe strazi si a investit mult intr-o tehnologie care pare inferioara celei propuse de voi. Cum veti construi lume asta 3D? Va ajuta userii?

Daniel Popa: O mare parte din continutul 3D va fi realizat si de useri. Fiecare utilizator poate angaja un developer autorizat TimeWalk sa ii creeze cladirea in 3D si sa o incarce in platforma. Exista deja numeroase cladiri, strazi si orase texturate in 3D, mai multe decat ati crede, si acestea mai trebuie doar adaptate si incarcate in platforma, fiind imediat accesibile utilizatorilor. In prima faza magazinele, mall-urile, agentii imobiliari, centrele comerciale sau sediile de firma vor fi interesate sa isi deschida afacerea si in TimeWalk.

StirilePROTV.ro: Ce sperati sa obtineti prin campania de pe indiegogo, pe langa suma de 250.000 de dolari?

Daniel Popa: Prin campanie dorim sa aflam parerea utilizatorilor despre aceasta lume, sa vedem ce si-ar dori ei si in ce mod vor sa interactioneze cu o noua lumea virtuala in 3D, pretuim feedback-ul din partea utilizatorilor. Ne dorim sa ajungem la cat mai multi oameni si mai ales la developeri, pentru ca acestia vor avea un rol activ in TimeWalk.

StirilePROTV.ro: Ce se poate face in lumea asta virtuala? Cum poti interactiona cu oamenii si cu obiectele?

Daniel Popa: Poti face orice faci si in viata reala si chiar mai mult. Poti sa calatoresti, sa vorbesti cu alti oameni, sa te intalnesti la o cafea, sa te plimbi printr-un parc sau un magazin, sa mergi la un film, la o conferinta sau la o intalnire de afaceri. Este o platforma sociala. Te vei putea intalni pe strada sau intr-un anumit loc cu un prieten si sa vorbiti fata in fata prin intermediul umanoizilor. Vei putea sa ridici obiecte, sa probezi haine, sa conduci masini sau sa apesi pe butoane. Cel mai interesant este ca te poti teleporta instant in orice loc din lume cu ajutorul umanoidului tau si sa comunici cu oamenii de acolo sau sa explorezi un loc nou.

StirilePROTV.ro: Una dintre ideile voastre vizeaza cumpararea de proprietati virtuale. De ce si-ar cumpara cineva asa ceva?

Daniel Popa: Din acelasi motiv pentru care acum isi cumpara site-uri: pentru a-si prezenta ideile, pentru a-si promova afacerea sau distribui continut, de data asta in 3D. Proprietatea virtuala iti da posibilitatea sa te folosesti de un spatiu pentru a iti deschide un magazin in 3D, pentru a avea un sediu de firma virtual, pentru a iti prezenta produsele sau pur si simplu pentru a te intalni cu prietenii. Poti vinde sau inchiria spatiul cumparat si, la fel ca in viata reala, spatiul este limitat. Locatia ta din viata reala poate fi accesibila, daca vrei asta, oricarui utilizator din TimeWalk sau doar celor pe care ii inviti.

timewalk

StirilePROTV.ro: Din moment ce partial lumea va fi generata de useri, cum veti sti ca nu apar greseli voite?

Daniel Popa: Tot continutul incarcat in TimeWalk este mai intai verificat si aprobat de catre echipa TimeWalk.

StirilePROTV.ro: Credeti ca pe viitor ne vom duce existenta mai mult intr-o astfel de lume decat in cea reala? Si daca da, cam in ce an?

Daniel Popa: Cred ca lumile virtuale sunt unelte de socializare, afaceri si entertainment pe care le vom folosi atunci cand avem nevoie de ele. Nu cred ca vor acapara total existenta umana, asa cum nici tehnologia de pana acum nu a facut-o. Credem ca in urmatorii 2-3 ani realitatile virtuale vor inlocui din ce in ce mai mult retelele sociale precum Facebook sau Twitter.

StirilePROTV.ro: Cand va fi gata totul si cand va putea fi testata minunea?

Daniel Popa: Primul DEMO, care este aproape gata si care infatiseaza o copie fidela din Times Square, New York si prin care oamenii se vor putea plimba, va fi lansat in luna august. Preconizam ca in luna decembrie a acestui an vom lansa prima versiune a platformei, cu toate functiile de baza functionale si cu mai multe spatii de explorat.

Share articol: