Cel mai bun jucator al planetei este si el implicat
Sefi de stat si alti politicieni de rang inalt, miliardari, celebritati, sportivi, dar si retele criminale se numara printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societati offshore inregistrate in 21 de paradisuri fiscale, releva o ancheta jurnalistica efectuata in comun de 107 institutii media care au reusit sa intre in posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societati panameze de consultanta, documente denumite acum generic 'Panama Papers', relateaza duminica publicatiile Le Monde si Le Soir.
Aceasta din urma o caracterizeaza drept cea mai mare scurgere de informatii financiare inregistrata pana in prezent, in timp ce Le Monde o descrie drept cea mai spectaculoasa intruziune in lumea obscura a finantelor offshore.
Dar ancheta coordonata de Consortiul International al jurnalistilor de investigatie (ICIJ) este semnificativa nu doar prin numarul documentelor - potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane -, ci si prin faptul ca nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvaluiri, Le Soir estimand ca 'socul din aceasta duminica este planetar'.
Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-si disimula averile sunt enumerati deocamdata membri ai anturajului presedintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, presedintele ucrainean Petro Porosenko si fostul sef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Sunt evocate si nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului presedinte al UEFA, Michel Platini.
Publicatia belgiana Le Soir promite ca in zilele urmatoare va face numeroase dezvaluiri despre belgienii care si-au ascuns patrimoniile prin paradisurile fiscale, precizand deocamdata ca numarul lor este de 732.
In centrul acestei 'panze de paianjen' se afla societatea de avocatura Mossack Fonseca, specializata in consultanta pentru crearea companiilor offshore, societati ecran ce disimuleaza identitatea reala a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este inregistrata in Panama, tara considerata unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei si o placa turnanta pentru spalarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude si activitati criminale. Documentele din arhiva acestei societati panameze releva ca, incepand din anul 1977 si pana in 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii.
Le Monde subliniaza ca aceste informatii ar fi ramas in continuare secrete daca o sursa anonima nu ar fi inceput anul trecut sa transmita aceasta 'mina de aur' jurnalistilor publicatiei germane Süddeutsche Zeitung, care a reusit astfel sa cerceteze acuzatiile de frauda ce au vizat atunci Commerzbank, a doua banca a Germaniei. Remarcand insa volumul datelor, cotidianul german a cerut sprijinul ICIJ, care a initiat astfel investigatia anuntata acum si care ar putea fi in zilele urmatoare sursa unor dezvaluiri cu numeroase implicatii.
Scurgerile de informatii financiare dezvaluie cum sunt ascunsi banii
Scurgerile de informatii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firma de avocatura din Panama au dezvaluit modul in care politicieni de top, staruri sportive si criminali si-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arata intr-o ancheta aparuta duminica in publicatia germana Sueddeutsche Zeitung, transmit Reuters, DPA, BBC si CNBC.
Datele se refera la cel putin 12 fosti si actuali sefi de stat si 128 de personalitati publice implicati in tranzactii financiare ilicite. Printre cei implicati se afla presedintele rus Vladimir Putin, fostul presedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi si presedintele sirian Bashar al-Assad.
Scurgerile de informatii vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari si mai discrete firme de avocatura offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca considera ca aceasta companie nu a comis nicio ilegalitate si ca ea este victima unei "campanii internationale impotriva vietii private".
Documentele au fost obtinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicatia germana a precizat ca un angajat al firmei de avocatura a transmit datele, punandu-si viata in pericol. Angajatul nu a fost identificat in raport. Asa numitele "Panama Papers" prezinta activitatile a 214.000 de entitati offshore, conform presei din 78 de tari implicata in evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a impartasit informatiile Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC si publicatiei britanice Guardian.
"2,6 terabiti de date, 11,5 milioane de documente si 214.000 entitati offshore: Panama Papers reprezinta cea mai semnificativa scurgere de informatii la care au avut vreodata acces jurnalistii", a anuntat duminica Sueddeutsche.
Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate constau in emailuri, extrase de cont, copii dupa pasapoarte si alte documente. Pe langa dezvaluirea activitatilor offshore desfasurate de 140 politicieni si oficiali de rang inalt din intreaga lume, datele includ si numele unor spioni, traficanti de droguri si alti infractori. Numeroase celebritati si sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.
Georg Mascolo, care a coordonat ancheta de la Sueddeutsche Zeitung si doua posturi germane de televiziune, a afirmat duminica seara ca se asteapta ca dezvaluirile privind paradisurile fiscale sa fie destul de "explozive" si sa apara noi surprize. Acestea vor fi prezentate in zilele urmatoare in presa germana si sunt "remarcabile, deoarece nu a mai existat niciodata posibilitatea de a patrunde atat de adanc in activitatea acestor paradisuri fiscale", sustine Mascolo.
Guvernul panamez a dat publicitatii o declaratie in care sustine ca a urmat o politica de "toleranta zero" in toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenta.
Documentele din Panama Papers acopera perioada anilor '70 pana in primavara acestui an.
Lionel Messi si legaturile sale cu o firma din Panama
Starul argentinian Lionel Messi (FC Barcelona), alaturi de tatal sau, au devenit actionari ai unei firme din Panama, Mega Stars Enterprises, la doar 10 zile dupa ce fiscul spaniol l-a acuzat in iunie 2013 de frauda fiscala pentru perioada 2007-2009, relateaza Le Monde.
Cvintupul ''Balon de Aur'' va comparea alaturi de tatal sau Jorge in fata unei instante la Barcelona, incepand cu 31 mai, pentru o frauda fiscala de 4,16 milioane euro din perioada 2007-2009. Justitia ii reproseaza lui Messi ca nu a declarat veniturile privind drepturile lui de imagine, platite prin intermediul unor societati paravan din Belize si Uruguay. Argentinianul a returnat banii fiscului spaniol si a jurat ca nu a comis si alte fraude fiscale.
Compania Mega Stars Enterprises a fost infiintata de Mossack Fonseca, o firma de avocatura, care ofera servicii pentru activitatea companiilor off-shore in paradisuri fiscale precum Cipru, Elvetia si Insulele Virgine Britanice, in schimbul unei taxe anuale. in decembrie 2015, Jorge Messi a devenit actionar unic al companiei Mega Star Enterprises, dar a refuzat sa faca vreun comentariu asupra acestui aspect.
Sursa: AgerPres