Legea australiană obligă companiile precum Google și Facebook să plătească pentru știrile pe care le folosesc este gata să fie promulgată. Parlamentul australian a adoptat amendamentele finale la Codul de negociere al știrilor și, potrivit AP, acestea au fost modificări convenite de trezorierul țării Josh Frydenberg și de CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg.
Dacă vă amintiți, Facebook a împiedicat editorii și utilizatorii să distribuie linkuri de știri în Australia ca răspuns la legea propusă. Rețeaua socială a împiedicat, în mod eronat, agențiile guvernamentale și organizațiile non-profit să posteze pe paginile lor în acest proces, dar le-a anulat interdicția câteva ore mai târziu. Câteva zile mai târziu, reprezentanții Facebook au fost de acord să vorbească și să intre în negocieri cu oficialii australieni.
Facebook a fost de acord să își schimbe politica și să retragă interdicția de publicare a știrilor.
Rod Sims, unul dintre responsabilii pentru această lege, s-a declarat mulțumit de modificări. După cum a menționat Financial Times, guvernul va numi un arbitru care poate stabili ratele care trebuie plătite dacă negocierile dintre companiile de tehnologie și mass-media nu funcționează. Frydenberg a declarat că obiectivul este să se asigure că firmele media sunt „destul de remunerate pentru conținutul pe care îl generează, contribuind la susținerea jurnalismului de interes public în Australia”.
Până în prezent, Google a semnat deja acorduri de plată pentru conținut de la News Corp și Seven West Media.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: