Serviciul a aparut in iunie 2010, insa in tara noastra a inceput sa fie popular din vara anului trecut.

Moda Ask.fm, o paltforma "intrebare-raspuns" prin care orice utilizator poate afla orice despre oricine, a prins bine in a doua jumatate a anului trecut si in Romania. Adolescentii in special au fost cei care si-au dorit sa afle lucruri personale unii de la altii prin intermeniul acestui serviciu, un fel de "oracol online" in care pui o intrebare si astepti ca prietenul vizat sa iti ofere raspunsul. Pericolele din spatele acestui serviciu sunt, insa, multe.

Orice persoana poate adresa o intrebare unui utilizator inregistrat, folosind numele sau ori ca anonim

Ask.fm a aparut pe 16 iunie 2010 in capitala Letoniei, Riga, si este fondat de Ilja Terebin. La prima vedere, site-ul este unul destul de prietenos, cu un scop pasnic, in ciuda multor cazuri de violenta si dependenta de pe el.

Pana in 2012, la 2 ani de la lansare, cand nimeni nu mai spera la vreun succes, Ask.fm incepe sa fie tot mai cunoscut la nivel global si numara in luna aprilie a aceluiasi an 5 milioane de utilizatori. Apoi, doua luni mai tarziu, numarul va ajunge la peste 10 milioane de inregistrari.

In Romania, reteaua este cunoscuta mai bine de la jumatatea lui2013, cand din ce in ce mai multi adolescenti se inregistrau cu un cont de Facebook sau Twitter si acceptau toate intrebarile de la prieteni sau chiar necunoscuti.

Mai mult de jumatate de utilizatori nu au varsta de 18 ani implinita, iar o mare parte din acestia nu au inceput inca liceul.

In acelasi timp, in august 2013, Ask.fm ajungea la peste 70 de milioane de utilizatori la nivel global si la peste 30 de milioane de intrebari si raspunsuri in fiecare zi. 

In paralel cu cresterea popularitatii, Ask.fm incepe sa isi castige o reputatie proasta, din cauza numeroaselor incidente de hartuire online (Cyberbullying), duse chiar pana la sinuciderea unor adolescenti hartuiti de anonimi.

In august 2013, un caz de hartuire online a facut furori in presa americana dupa ce Daniel Perry, un adolescent in varsta de 17, s-a sinucis in urma unui santaj. Acesta a fost ademenit de o presupusa fata sa vorbeasca pe Skype si crezand ca ea este reala si ar putea avea o relatie, acesta a inceput sa o seduca.

Dupa un timp, mai multi indivizi l-au cautat si i-au spus ca detin conversatiile video cu acea fata. Ei l-au santajat spunandu-i ca vor trimite clipurile video familiei sale si prietenilor de pe Facebook si Twitter. Chiar daca acesta nu facea nimic ilegal sau jenant, ii era teama ca celelalte persoane l-ar putea judeca si s-ar putea amuza pe seama lui. Santajatorii erau anonimi, si i-au cerut sa trimita o anumita suma de bani intr-un cont bancar pentru a-l "ierta".

Dupa acest incident au aparut diferite alte imagini si clipuri pe internet, iar mai multi utilizatori i-au scris adolescentului pe contul de Ask.fm “sinucide-te”. O echipa de salvatori care cerceta zona l-a gasit cand inca mai avea semne vitale, insa tanarul nu a mai putut fi salvat.

Zilnic sunt puse peste 30 de milioane de intrebari prin Ask.fm, iar multe dintre acestea sunt hartuiri sau amenintari. 

La scurt timp dupa acest eveniment, o alta tanara, Hannah Smith, in varsta de 14 ani s-a sinucis in urma unor barfe si amenintari de pe Ask.fm. Cativa anonimi au inventat lucruri pe care aceasta nu le-a facut, dar crezand ca alti prieteni vor crede ca ele sunt adevarate, Hannah si-a luat viata.

Dupa aceste cazuri, reprezentantii Ask.fm si-au cerut scuze pentru cele intamplate, dar nu au luat masuri, spunand doar: “Nu incurajam hartuirea si violenta” si recomandandu-le utilizatorilor sa raporteze intrebarile stanjenitoare sau amenintatoare.

Chiar daca in Romania nu s-a inregistrat niciun incident de acest tip, aproape fiecare adolescent are una sau mai multe intrebari si reprosuri nepotrivite pe peretele acestuia.

Pentru a preveni astfel de intrebari, va recomandam sa va actualizati setarile de confidentialitate, nepermitand intrebarile de la utilizatorii anonimi.


Multumim, Doru Bancescu!

Share articol: