Conducerea rețelei de socializare a publicat raportul cu acțiunile pe care le-a luat anul acesta pentru a elimina conținutul dăunător.
Cifrele menționate în raport arată o tendință îngrijorătoare. Peste 5,4 miliarde de conturi false au fost identificate și eliminate anul acesta, cu 2 miliarde mai mult ca anul trecut.
Facebook a șters de asemenea 11,4 milioane de postări care instigau la ură și 11,6 milioane de materiale cu copiii abuzați sexual.
Experții se așteaptă însă ca în următoarea perioadă să se înmulțească postările propagandistice, manipulatoare și trunchiate, dar și numărul de conturi false, pentru că se apropie alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc în 2020.
Amploarea și efectele negative ale conturilor false, create special pentru a publica informații eronate și rău intenționate, au fost observate prima dată în timpul alegerilor din 2016.
Anul acesta, Facebook a șters 2 miliarde de conturi false în perioada ianuarie-martie, alte 1,5 miliarde în intervalul martie-iunie și încă 1,7 miliarde în perioada iulie-septembrie.
Algoritmii de inteligență artificială au un rol esențial în identificarea acestor abuzuri. Ei analizează anumite fraze, fotografiile folosite, pattern-uri de discurs, dar și reacțiile stârnite de postări.
Conturile și materialele astfel identificate ca fiind false sau rău intenționate sunt eliminate automat, fără să fie necesară implicarea unor angajați ai Facebook.