Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a cautat sa afle cat costa internetul in Romania

Romanii platesc lunar, in medie, 34 de lei pentru serviciile de internet fix de acasa achizitionate individual, conform unui studiu de piata comandat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Datele arata ca 47% dintre cei chestionati platesc o factura cu o valoare cuprinsa intre 31 si 50 RON, 34% au de platit lunar intre 20 si 30 RON, in timp ce 11% dintre ei au o factura mai mica de 20 de RON. Doar 8% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat ca au un contract care depaseste 51 RON. 

Studiul a relevat faptul ca, in 82% dintre gospodarii, serviciile de internet fix au fost achizitionate de la acelasi furnizor impreuna cu alte servicii de comunicatii electronice (televiziune, telefonie fixa sau mobila, internet mobil), acestia platind lunar pentru un astfel de pachet, in medie, 70 RON. Principalul motiv pentru care consumatorii prefera o oferta la pachet in locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile in pachet fiind si mai usor de utilizat si de platit. 

Marea majoritate a respondentilor (85%) se declara multumita de conexiunea de internet fix pe care o are de la furnizorul actual, 77% dintre acestia apreciind ca pot contacta cu usurinta serviciul clienti atunci cand au probleme cu conexiunea. In ceea ce priveste viteza contractata, la nivel national, 20% dintre gospodarii au viteze sub 50Mbps, in timp ce 43% au viteze contractate de peste 50Mbps, cea mai frecvent intalnita viteza contractata fiind de 100 Mbps.

Pe de alta parte, 37% dintre respondenti au declarat ca nu cunosc viteza maxima precizata in contract. 46% din gospodariile din mediul urban au viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix, comparativ cu 32% in mediul rural. 

Pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care il platesc, utilizatorii au la dispozitie Netograf.ro, un instrument independent, obiectiv si gratuit conceput de ANCOM. 

In medie, conexiunile de internet fix din gospodarii sunt utilizate de aproximativ 2,5 persoane, valoare aproape egala cu cea a numarului mediu de membri ai unei gospodarii. 40% dintre utilizatorii de internet fix utilizeaza si servicii de internet mobil (prin telefonul mobil/smartphone, stick USB sau tableta), 13% dintre acestia declarand ca nu folosesc internetul mobil atunci cand se afla acasa. Internetul mobil este preferat conexiunii fixe din gospodarie doar punctual, in anumite situatii, de regula cand internetul fix nu functioneaza sau ocazional, pentru anumite activitati (e-mail, browsing etc.).

Studiul de piata despre utilizarea de acasa a serviciilor de internet fix in randul populatiei Romaniei a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research si a fost folosit de Autoritate in analizele de piata derulate cu scopul de a evalua nivelul de concurenta pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe.

Cercetarea a fost realizata in perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un esantion de 1469 de persoane care au si folosesc conexiune de internet acasa, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de peste 16 ani. Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de incredere de 95%.

Share articol: