Cercetătorii din Danemarca valorifică inteligența artificială și datele a milioane de oameni pentru a ajuta la anticiparea etapelor vieții unui individ, până la sfârșitul acesteia.
Creatorii life2vec doresc să exploreze tipare și relații pe care așa-numitele programe de deep learning le pot descoperi pentru a prezice o gamă largă de „evenimente din viață” - fie că ele au legătură cu sănătatea ori cu viața socială.
„Este un cadru foarte general pentru a face predicții despre vieți umane. Poate prezice orice în cazul în care aveți date de antrenament”, a spus pentru AFP Sune Lehmann, profesor la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) și unul dintre autorii unui studiu publicat recent în revista jurnalul Nature Computational Science, citată de Science Alert. Pentru Lehmann, posibilitățile sunt nesfârșite.
„Ar putea prezice evoluția sănătății. Deci ar putea prezice fertilitatea sau obezitatea, sau poate ar putea prezice cine va face cancer sau cine nu face cancer. Ar putea, de asemenea, să prezică și dacă cineva va câștiga o mulțime de bani”.
Algoritmul folosește un proces similar cu cel al ChatGPT, dar în schimb analizează variabile care influențează viața, cum ar fi nașterea, educația, beneficiile sociale sau chiar programul de lucru.
Echipa încearcă să adapteze inovațiile care au permis algoritmilor de procesare a limbajului să „examineze evoluția și predictibilitatea vieților umane pe baza unor secvențe detaliate de evenimente”.
„Dintr-o perspectivă, viețile sunt pur și simplu secvențe de evenimente: oamenii se nasc, vizitează medicul pediatru, încep școala, se mută într-o nouă locație, se căsătoresc și așa mai departe”, a spus Lehmann pentru publicația citată.
Cu toate acestea, dezvăluirea programului a dat naștere rapid unor speculații privind un nou „calculator al morții”, unele site-uri frauduloase încercând să înșele oamenii prin oferte referitoare la folosirea programului AI pentru o predicție a speranței de viață – adesea în schimbul trimiterii de date personale.
Cercetătorii insistă că software-ul este privat și indisponibil pe Internet sau pentru comunitatea de cercetare mai largă pentru moment.
Baza modelului life2vec stă în datele anonimizate a aproximativ șase milioane de danezi, colectate de agenția oficială Statistics Denmark. Analizând secvențele de evenimente, este posibil ca acesta să prezică rezultatele vieții, până la ultima suflare.
Când vine vorba de prezicerea morții, algoritmul este corect în 78% din cazuri. Când vine vorba despre a prezice dacă o persoană se va muta în alt oraș sau țară, este corect în 73% din cazuri.
„Ne uităm la mortalitatea timpurie, deci luăm o cohortă foarte tânără între 35 și 65 de ani. Apoi încercăm să prezicem, pe baza unei perioade de opt ani din 2008 până în 2016, dacă o persoană moare în următorii patru ani", a spus Lehmann. „Modelul poate face asta foarte bine, mai bine decât orice alt algoritm pe care l-am putea găsi”, a spus el.
Potrivit cercetătorilor, concentrarea pe această categorie de vârstă – unde decesele sunt de obicei puține și îndepărtate – le permite să verifice fiabilitatea algoritmului.
Cu toate acestea, instrumentul nu este încă pregătit pentru utilizare în afara unui cadru de cercetare.
„Deocamdată, este un proiect de cercetare în care explorăm ce este posibil și ce nu este posibil”, a spus Lehmann.
El și colegii săi vor, de asemenea, să exploreze rezultatele pe termen lung, precum și impactul conexiunilor sociale asupra vieții și sănătății.