Internetul, de la necesitate la risc. Cum este impartita harta lumii in functie de riscul de a ramane fara conexiune la retea
Internetul este o necesitate pentru un numar tot mai mare de oameni, de la divertisment sau cautarea unor informatii, pana la verificarea mesajelor sau realizarii activitatilor curente la locul de munca. Mai mult, accesam Internetul nu doar de pe calculator sau laptop, ci si de pe smartphone, tableta sau chiar smart TV.
Ar putea veni o zi in care Romania ar putea ramane fara Internet? Ar putea fi un scenariu posibil in cazul unui numar mic de provideri Internet, al unui stat cu deficit de democratie, precum Egipt sau Siria, sau chiar cu un nivel de securitate scazut al serverelor TLD (top level domain).
In urma cu cateva zile, un numar de utilizatori din Romania au fost in situatia de a nu putea accesa versiunile locale ale cunoscutelor site-uri Google, Yahoo, Microsoft sau Paypal. O vulnerabilitate a site-ului rotld.ro, serviciul ce administreaza domeniile .ro, a permis hackerilor algerieni sa intre in posesia bazei de date cu toate datele personale ale site-urilor cu extensia .ro.
Un studio recent realizat de Gizmodo, a definit riscul deconectarii de la Internet in functie de operatorii telecom din interiorul granitelor.
Cel mai mare risc este atunci cand sunt doar unul sau doi provideri, situatie intalnita in 61 de tari precum Siria, Tunisia, Algeria, Libia sau Etiopia.
Urmatoarea categorie este cea cu un risc semnificativ in care intalnim un numar de maxim 10 operatori de servicii Internet.
Un risc redus il reprezinta tarile cu un numar de peste 10, pana la 40 de provideri, situatie in care se regasesc majoritatea tarilor din sud-estul Europei: Ungaria, Bulgaria, Grecia, Moldova, statele din fosta Iugoslavie si tarile Baltice.
Romania a fost inclusa in categoria cu cel mai scazut risc de a ramane fara Internet, alaturi de SUA, Rusia, Australia si majoritatea statelor din Europa centrala si de vest.