Bobby Kotick, fostul CEO al Activision Blizzard, care a demisionat la sfârșitul anului trecut, se pare că este interesat să cumpere TikTok, în condițiile în care un nou proiect de lege din SUA amenință să interzică aplicația sau să forțeze vânzarea acesteia. 

Potrivit unui raport al The Wall Street Journal, citat de Engadget, Kotick a menționat recent ideea unui parteneriat pentru o astfel de achiziție directorului general al OpenAI, Sam Altman și altor persoane care se aflau alături de el la o cină și a adus în discuție această idee inclusiv alături de președintele executiv al ByteDance, Zhang Yiming. Dacă aplicația TikTok va fi vândută, notează WSJ, suma ar ajunge, probabil, la sute de miliarde de dolari.

Kotick a condus Activision timp de peste 30 de ani, dar plecarea sa nu s-a produs în termeni tocmai amiabili. Într-un proces din 2021, care a fost soluționat anul trecut, compania a fost acuzată că a încurajat hărțuirea sexuală și discriminarea de gen sub conducerea sa, în ceea ce a fost descrisă ca fiind o cultură a bărbaților la locul de muncă. La scurt timp după aceea, Wall Street Journal a relatat că Kotick era la curent cu acuzațiile de comportament necorespunzător și de agresiune de-a lungul anilor și că nu a dezvăluit în mod corespunzător consiliului de administratie aceste cazuri. De asemenea, el însuși a fost acuzat de hărțuire, a notat The Verge la acea vreme. Activision Blizzard a calificat raportul drept „înșelător".

După ce informațiile au ieșit la iveală, angajații Activision Blizzard au ieșit în stradă și i-au cerut lui Kotick să demisioneze, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În cele din urmă, Kotick a rămas la conducerea Activision Blizzard până la finalizarea achiziției de către Microsoft, în 2023.

Presupusul interes al acestuia pentru TikTok vine într-un moment tumultuos pentru platforma extrem de populară, după ce săptămâna trecută, legislatorii SUA au introdus legea „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act", pe care președintele Biden a declarat că o va semna. Conform proiectului de lege, compania mamă a TikTok, ByteDance, cu sediul în China, ar trebui să vândă aplicația în termen de șase luni. În caz contrar, aceasta va fi eliminată din magazinele de aplicații din SUA.

TikTok a încercat să își convingă milioanele de utilizatori din SUA să-i susțină și a trimis notificări push prin care le cerea utilizatorilor să-și sune reprezentanții din legislativ. În timp ce preocupările legislatorilor cu privire la TikTok se axează pe temerile legate de confidențialitatea datelor și pe legătura sa cu China, WSJ notează că implicarea Altman în achiziția sa ar putea deschide aplicația la posibilitatea de a fi folosită de OpenAI pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială, ceea ce nu sună tocmai ideal nici pentru utilizatori.

Share articol: