Oamenii de stiinta si-au publicat studiul in revista Science
Pe Pamant a aparut prima forma de viata artificiala care are celula eucariota, de tipul celor existente in animale. Cercetatorii au reusit sa creeze, astfel, o forma de viata sintetica, facuta total in laborator. Este un organism unicelular construit de oamenii de stiinta de la Universitatea din New York. Vorbim de o celula obisnuita de drojdie, careia expertii i-au facut 500 de imbunatatiti genetice, potrivit Science.
Drojdia este una dintre cele mai simple organisme eucariote si poate genera energie electrica
Totul s-a proiectat pe calculator, de la zero. Cercetatorii au reusit astfel sa creeze un cromozom eucariot. Pana acum, au putut construi doar portiuni de ADN de bacterii si virusuri.
"Nu am facut o copie identica a unei secvente existente deja de cromozom, ci o versiune puternic modificata, creata pe calculator, folosind un set de principii care au prezis o drojdie mai fericita si mai sanatoasa", spune unul dintre autorii studiului, cercetatorul Jef Boeke, specialist in biologie moleculara.
Oamenii de stiinta au lucrat cu 60 de studenti incercand sa lege intre ele bucati de ADN si sa le insereze in celule vii de drojdie. Asta le-a permis sa introduca peste 500 de modificari in cromozomul initial al drojdiei. Celula a ajuns, astfel, sa aiba "proprietati neobisnuite".